1153 poze   156918 vizite

PRINCIPALELE BOLI ALE PORUMBEILOR




Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 7
BADA 13 January 2013  
Retete pentru porumbei
"Prostia și domnia se plătește.
Sa faci ce zice Popa, Nu ce face popa !"


Introducere

Stimati Colegi Columbofili !

Am creat aceasta pagina ca sa Vin in ajutorul vostru.Vreau sa las in urma mea ceva bun pentru voi.Meseria Nu se invata ci se fura.Si eu la randul meu am furat multe metode de la regretatii Valcu Constantin Bucurest si Princz Constantin Targu Mures.Omul Invata cat traieste.De la fiecare din noi se poata invata cate ceva.

Criza economica ne-a afectat si pe noi columbofilii,majoritatea dintre noi trebuie sa stranga cureaua.In sportul nostru avem de-a face cu diverse categorii de oameni,medici,ingineri,strungari,tamplari,electricieni,mecanici etc,dar totusi avem toti ceva in comun si anume suntem columbofili,salutam totii cu palaria de columbofil.

Desigur,unii o sa intrebe Ce vrea si asta de la Noi ?Vreau sa protejezi buzunarele voastre.Nu permit sa fiti pacaliti !

Exemlu;De cand Slovacii Au medicamente mai bune ca noi ? A ,da, ambalajul poate, sau denumirea produsului,dar substanta activa este acelasi ! Penicilina este acelasi si in Slovacia si in Romania !Numai pretul difera poate de 5,6 ori mai mult ca la Noi.

Culmea-Intervet Bucurest exporta medicamente pentru tarile America,Anglia,

Germania,Olanda Germanie etc.Acelasi medicament este reimportat din Belgia la Noi.Rasul Lumii ! .Ce difera ? Bineinteles in primul rand Pretul in al doilea rand

eticheta si Denumirea.Cu Inscriptie straina dar de fapt tot romaneasca.

Nu va las sa fiti pacaliti ! De ce ? Fiindca si eu traiesc in aceasta societate ca si Voi,Sunt columbofil ca si Voi.Stiu ce inseamna sa ascunzi 50 Ron de pe masa familiei.

Leacuri Minuni care exista in occident exista si la Noi in tara Numai trebuiesc cautate si cumparate din farmaciile fabricilor direct producatoare si anume:

Romvac Bucuresti.

Farmavet Bucuresti

Intervet Bucuresti

Philaxia Farma Bacau

Aceste "leacuri Minuni "din occident difera de pretul nostru de 5 poate de 10 ori mai scumpe.Pana la urma urmei Nu ambalajul se administreaza ci medicamentul-adica substanta activa.

Este interesant columbofilii maghiarii,austriecii de la noi cumpara medicamentele:paramixoviroza,doxicilina,galisan (varianta minune SUTRICOL-Slovac) enrofloxacina,linco-spectina etc.etc. .De ce medicamentele noastre sunt bune pentru altii?Bineinteles din cauza pretului.Pretul difera Nu Calitatea.

Sanatatea.!

Sanatatea porumbeilor este primordial in sportul nostru.Fara sanatate Nu faci nimic ,poti sa ai in mana si Campionul Lumii.Mai degraba faci un rezultat mai bun cu un porumbel mediocru dar sanatos decat cu un porumbel bun si bolnav.

Asadar de aici pornim la drum si vin cu retetele mele care in mod cert o sa vina in ajutorul vostru,pe care puteti sa procurati sau sa le faceti dvs.la un preti accesibil.

Cine Nu este de acord cu mine,Nu are decat sa deschida buzunarele!

Reteta Nr.1 Uleiul de Usturoi.

Desigur exista Ulei de usturoi adusa din Vest ! Uitati-va si la ce preti se gaseste la magazine !

Totul luam la concret.

A da ulei de usturoi la porumbei este unul din cele mai vechi procedeu pentru a curata sangele sau pentru a-i evita ingrosarea.In viata mea de columbofil (50 de ani)

Nu am vazut un campion gras.Fara usturoi porumbeii Nu sunt sanatosi !Daca dai ulei de usturoi, porumbeii Nu vor avea niciodata sangele ingrosat.

Tot ce gasim in retetele populare se bazeaza totdeauna pe un fond de adevar.

Usturoiul are proprietati antitoxice.Usturoiul poseda bogatii naturale in sodiu,sulf si eter.Usturoiul ajuta la unele afectiuni de inima,plamini,tensiune sanguina,gusa,si pentru unele boli provocate de parazitii intestinali.

Cum se obtine uleiul de usturoi ?Daca va ganditi la presare ,Va inselati.!

Va invati cum se prepara uleiul de usturoi.Va pun acum la treaba!

Mergeti la piata si cumparati 10 buc capatine de usturoi,cam 10,15 RON.

Cumparati din magazin un robot BRAUN circa 35-40 cm lungime,cu un diametru de circa 5 cm .cu un singur elice. Pretul Nu este la cateva milioane de RON ci Numai la 90 de RON.

Cumparati un vas plastic de 2 litrii- 2 lei,un bidon plastic de 20 litri-15 lei si 5 litrii de ulei de floarea soarelui 30 lei.

Curatati usturoiul si la introduceti in vas de 2 l peste care turnati circa un pahar de ulei de floarea soarelui.Cu ajutorul robotului sfaramati usturoiul pana cand se face o pasta de usturoi.Pasta turnati in butoiul de plastic de 20 de litrii peste care turnati restul de 5 litrii ulei de floarea soarelui.

Lasati asa timp de 10 zile .Dupa 10 zile aveti 5 litrii de ulei de usturoi.

Circa jumatate de litru de usturoi se toarna peste cantitatea de 10 kg.mancare de preferinta orzoaica (deoarece absoarbe bine uleiul)sau alte seminte.

Astfel ati obtinut mancare cu ulei de usturoi.Saptamanal dati la porumbei de 2,3 ori .

Cheltuieli:

Robot-90 RON

Vas plasic 2 RON

Butoi plasic 20 litrii -15 RON

Usturoi-10 Ron

Ulei Floarea Soarelui 5 litrii- 30 RON

Total 147 RON

Aveti 5 litrii ulei de usturoi.

Robotul,Vasul,Butoiul-Se cumpara Numai Odata.

Vezi cat costa 1 litru ulei de usturoi la magazin.Metoda este una si aceleasi.

Eu am cumparat de la magazinul Mercur din Miercurea Ciuc 1 decilitru la valoarea de 10 lei! Faceti socoteala!

INTRE DOUA TRATAMENTE CU ANTIBIOTICE OBLIGATORIU ADMINISTRAREA PORUMBEIILOR O SAPTAMANA CU VITAMINA !

Reteta Nr. 2 Prepararea ceaiurilor

Am intrebat pe un prieten columbofilde al meu,daca da ceai la porumbei ? mi-a raspuns Nu ,ca este prea costisitor.Am intrebat de ce ? Zicea ca :mama mare Nu ma lasa la aragaz,Nu are vas in care sa fiarba ceaiul etc.Auzi domnule! mama mare ,aragaz,etc!Prostii.Am spus ai ajuns aici in halul asta nici un ceai Nu stii cum sa face ! Si am invatat cum se face un ceai la porumbei.De atunci saptamanal administreaza ceai la porumbei.

Au aparut in voliera ,puful,porumbeii au nari albi, cea ce conduce la sanatate.Cum se prepara un ceai?Luati din magazin o galeata plastica cu capac de 10,15 litrii care o sa va coste 9 RON.Luati un Strecorator cu diametrul corespunzator cu gura adapatorului circa 10 cm,care o sa va coste 4 RON.Cumparati de la Farmacia cu plante medicinale ceai care o sa va coste 2 RON.Puneti cantitata de ceai in galeata de plastic pe care turnati 10 ,15 litrii apa calda,puneti capacul la galeata si lasati 24 de ore .Aveti 10,15,litrii de ceai.Se aseaza strecoratorul pa gura adapatorului,se strecoara ceaiul din galeata direct in adapator.Se foloseste o cana de 1 litru si strecoratorul.

Ceaiul de urzica.

Urziciile au efect asupra fierei,a rinichilor si a transpiratiei,ele deschid porii.De asemenea au influenta asupra circulatiei Sangelui,au influenta asupra Naparlirii.Atentie !Numai cand porumbeii au tot anul o napirlire regulata,pot fi considerati perfect sanatosi !!!


O mana de ceai ajunge pentru cinci litrii de apa.Nu adaugati zahar la ceai.Vara Nu lasati ceaiul in adapatoare !Dupa ce porumbeii au baut din ceai ,adapatoarele se scot afara ,se spala si se pune intr-un butoi de plastic sau de metal cu capac in care se afla apa + clor pentru dezinfectare.

INVATATI PORUMBEII DE ZBOR SA BEA O SINGURA DATA PE ZII



Reteta Nr.3 Mierea

Mierea sa procuram daca se poate de la apicultori.Mierea putem sa condideram

printre medicamentele cele mai eficace.Mierea se recomanda mai ales acelora care sufera de plamani si de nervi.Ajuta digestia este un medicament pentru aceia care sufera de stomac,reumatism si guta.Mierea contine toate vitaminele continute in polenul florilor.Mierea ajuta in cazul raceliilor si dureri de gat.Este inposibil sa ne lipsim de ea in diareea acuta si cronica.

Administrati miere la porumbei in perioada de reproducere,in timpul naparlirii,iarna si in sezonul de zbor.Dupa concursuri grele de fond si Maraton.

Dati miere la porumbei de doua ori pe saptamana.cu doua zile inainte de concursuri si in ziua concursului .

Doza o lingura de supa la jumatate de litru apa.

Este mai bine sa previi boala decat s-o vindeci. !!!

Marele Maurice Delbar a zis:Daca ai in voliera un Mascul campion ,Nu te desparte de El Niciodata De ce?.In Curand El o sa fie stalpul de baza al crescatoriei !

Cum se obtine in termen de o luna 40 de pui de la un astfel de Mascul ?Las sa va ganditi putin la acest lucru ! Daca va ganditi la porumbei DOICA Va inselati! Nu pe cale artificiala ,metoda lui Robert Venus.Calea este Naturala ! Cred ca la acest sfat sunt curiosi Nu Numai incepatorii ci si Marii campioni chiar si din Vest. De fapt toti o sa fie "Puii MAMEI",dar o sa aiba un singur TATA,"ARMASARUL NOSTRU"

Las sa va ganditi putin! Pana la Craciun o sa Va spun cum sa procedati.Pornim intotdeauna de la cele mai simple lucruri. din viata de toate zilele.Nu complicati lucrurile ! Nu faceti ca vulpea.El complica lucrurile si in dragoste.Cand am fost la echipa de copii si junior la hochei,marele hocheist roman domnul Mihai Flamaropol s-a adresat la noi spunand:Mai copii ! Stiti cum arata pasarica ?Noi am spus da ! Daca se taie aripiile la pasarica mai poate sa zboare ? Am spus Nu. Vedeti asa este la hochei si defapt si la fotbal.Ce simplu si Adevarat !

Apropo de aceasta metoda Femelele si Armasarul,am adus aminte prin anii 70 in judetul Hargita ,denumirea localitatii Nu spun ca prea multi locuitori Harghiteni cunosc aceasta intanplare,era o familie cu sase copii,toti baieti.Ultimul baiat al saselea Nu era un baiat prea reusit asa ca aproape in fiecare zii incasa cate o bataie.Femeia s-a inbolnavit si pe patul ei de moarte a divulgat marele secret : Numai al saselea baiat este al sotului,ceilalti cinci au un alt Tata !!!.

.Boala Trebuie Prevenita Nu Tratata !!!

Reteta Nr 4.Iaurtul ,Sana !

Valoarea sa consta in continutul de vitamine si in aciditatea sa.Pentru porumbei iaurtul ,sana este un purgativ intr-o anumita doza.Este un excelent mijloc de curatire a sangelui,combate in mod eficace germenii multori boli microbiene,se administreaza ca laxativ.Mentine in sanatate flora intestinala.In unele cazuri de diaree mai ales la porumbeii tineri este un procedeu foarte bun pentru insanatosirea intestinelor.

Doza:Tunati pe o cantitate de 5-10 Kg de orzoaica sana sau iaurt.Orzoaica sa fie curata,ma refer Nu la o spalare ci curatati orzoaica de praf cu ajutorul unei site.

Cum se reinperecheaza in Numai doua zile o Femela ,care momentan este in pereche ?

Reteta Nr.5.

Dezinfectarea cotetului,volierei ! Usor, Practic , Bun si Sanatos.Fara Var si bidinea,fara o munca costisitoare !

Primavara sau vara cand temperatura aerului urca peste 20 de grade,curatati cotetul,voliera,inclusiv boxele.Pentru o ora indepartati porumbeii din coteti.Faceti rost de o pompa de zugrav.Pompa se gaseste in comerti de 5 l ,10 l ,20 l etc.Procurati o pompa ieftina de 10 litrii.Umpleti pompa cu apa 10 litrii.In apa se pune 4-5 tablete de clor.Asteptati 10 minute pana cand tabletele se dizolva in apa,dupa care stropiti toata voliera, cotetul inclusiv boxele.In 15 minute ati terminat cu dezinfectarea cotetului.Intr-o jumatate de ora se usuca cotetul si porumbeii puteti sa lasati la locurile lor.Clorul o sa distruga toti microbii.O perioada buna nici musca Nu o sa puna piciorul in coteti .Tabletele de clor gasiti la Farmaciile Romvac 50 de tablete = 15 Ron.

Reteta NR.6


Tratarea porumbeiilor in caz de diareea acuta si cronica !

CEEA CE ESTE BUN PENTU OM,NATURAL CA E BUN SI PENTRU PORUMBEI !

In cazul diareii mancarea porumbeilor este numai si numai hrana dietetica pana la
vindecare si anume,orzoaica +orez nimic altceva.


Cea mai simpla metoda pentru vindecarea diareei este macrisul.Macrisul creste pe campurile noastre ,langa santuri,la marginea paduriilor etc,are o inaltime circa 50-60 cm,are culoarea maro cu o tulpina groasa,asa ca pentru taierea lor folosesc o foarfeca speciala cu care se taie si cetenul. Trei,patru bacati de macris cu tulpina cu tot se pune intr-o galeata de platic de 10-15 litrii pe care se toarna apa calda.Se pune capacul galetii si se lasa 24 ore asa.Dupa 24 de ore se toarna in adapatoarele porumbeiilor acest ceai timp de o saptamana.Este un procedeu eficace ,sanatos ,simplu si foate bun.Cei care Nu locuiesc la tara pot procura acest ceai din millefolium,farmacia cu plante medicale.Cei care locuiesc la tara,dupa ce au taiat macrisul,acesta se pune intr-un sac , iar sacul puneti in pod sau in camara.Nu inchideti gura sacului.Sacul se atarna de un cui etc.


O alta metoda este iodul.Procurati din farmacia veterinara o sticla cu iod si o pipeta.Puneti 6 picaturi de iod la 1 litru de apa timp de o saptamana.

O alta metoda este mierea.Dati la porumbei o lingura de supa, miere la 1/2 litru apa timp de o saptamana.Tot in aceasta Periaoda turnati peste orzoaica ulei de usturoi,amestecati bine, peste care se toarna iaurt sau sana.Administrati de dou ori iaurtul sau sana in aceasta saptamana.O cutie de sana sau iaurt la 5-10-15 Kg de orzoaica.

O alta metoda este carbunele.Procurati din farmacia umana pastile de carbune.Sfaramat aceste pastile pana obtineti foarte usor praf de carbune.Turnat peste orzoaica ulei de usturoi,peste care se pune 5 linguri de supe ,praf de carbune.Administrati o saptamana.

In cazuri foarte grave.Injectati toti pourumbeii cu linco-spectina 0,2 ml timp de o saptamana.3-4 Zile Nu sunt suficiente!





Reteta Nr.7


Vitamina C

Stimati colegi incepatori! Aceasta reteta este cadoul meu de Mos Nicolae !Aceasta reteta sa Nu uitati Nici odata ! De ce ? Vitamina C este Drogul Natural al Porumbeiilor.Cei care folosesc hidrocortizonul si alte substante interzise Nu au ce cauta printre Noi ! Acei colubofili omoara porumbeii cu propria lor mana .Vitamina C ESTE FOLOSIT IMPOTRIVA OBOSELII .Porumbeii sunt fiinte vii,nu sunt motoare cu ardere interna.La porumbeii de concurs dati o pastila in gura inainte de inbarcare! Combate oboseala,este cel mai puternic antioxidant,mareste rezistenta vaselor sanguine,are rolul de distrugere a toxinelor acumulate in organism,imiedica depunerea grasimiilor la nivelul ficatului.Se stie ca Trihomonasul este cancerul porumbeiilor.Trihomonasul in mediu acid moare,deci dati la porumbei lamaie si vitamina C.In ziua sosirii porumbeiilor de la concurs dati apa + lamaie.Cumparati un storcator de lamaie 2 lei din magazin.Stoarceti o lamaie sau doua in adapator.Combateti si oboseala si trihomonasul.Administrati vitamina C-lamaie la toti porumbeii: concurs, tineret si matca ! Vitamina C este folosita contra cancerului.Atentie ! Cei care consuma vitamina C + Coacaza neagra + prune uscata ,au sanse mici sa inbolnaveasca de Cancer.


Reteta Nr. 8 Otetul de mere cu miere


Otetul de Mere cu Miere are rolul de a mentine aciditatea mediului intern al organismului.Otetul de mere si mierea de albine asigura mentinerea starii generale de sanatate.Otetul de mere cu miere are capacitatea de a reface rezerva de minerale a corpului deoarece contine toate elementele din mar si miere.Actiunea otetului de mere cu miere are efecte: antitoxice,diuretice,calmante,antiseptice intestinale si renale.Este indicat in;stres,intoxicatii,oboseala cronica,dureri musculare,contra trichomonozei,accelerarea arderiilor de grasime.

La 1 litru otet de mere se adauga 5 dl miere (0,5 Kg) miere.Din aceasta solutie se administreaza la porumbei de 2 ori pe saptamana ,6 ml la 1 litru de apa.


Reteta Nr.9 Proteinele

Stimati colegi !Pana acum a fost cum a fost,dar acei columbofili care Nu invata aceasta reteta Nu o sa aiba rezultate niciodata la categoriile de Fond si Maraton ! Atentie ! Succesul unui porumbel de Fond si Maraton consta din 50% porumbel,50% crescator.

Proteinele sunt elementul cheie al dezvoltarii musculare,este componenta nr 1 in cresterea musculara.Avem nevoie de proteine pentru ca tesutul muscular sa refaca si sa creasca dupa antrenamente.Daca mancarea e saraca in proteine,poti sa antrenezi si campionii mondiali sa faci orice,succes Nu o sa ai Niciodata!
Ce trebuie sa facem dupa un concurs greu de Fond sau Maraton ?.Trebuie sa refacem tesutul muscular al porumbeiilor! Cum ? Cu proteine! Unii columbofili Nu au rabdare sa refaca tesutul muscular al prumbeiilor si dupa doua saptamani de la ultimul concurs arunca la zbor un porumbel nerefacut ! Rezultatul ! Pierderea porumbelului.Replica crescatorului! Porumbelul Nu a fost de Maraton,Nu este bun,vin cu fel de fel de justificari ca la fotbal sau hochei: este de vina crampoanele de la bocanci,nu este ascutit patinele,crosa este de vina.Prostii! In acest caz crescatorul este de vina ! Habar Nu are cum sa refaca porumbelul,de fapt acestia Nu sunt "crescatori" ci "Zburatori".Ca la fiecare sport si la colubofilie,sportivul dupa un efort mare,trebuie odihnit,protejat pana la refacerea muschiilor.Sunt sigur ca fara proteine Nu refaci porumbelul pentru concurs in 10 zile ! Ce avem de facut? In primul rand trebuie sa ne orientam la acele alimente care contin cea mai mare concentratie de proteine .
Cantitatiile sunt exprimate pentru 100 g

Denumire Proteine %

Mazare 22,4

Mazariche 23,8

Orez 8,1

Drojdie de bere 44

Lapte praf 34

Cascaval 25

In 23

Floarea soarelui 16

Rapita 19,6



Alimente care au cea mai mare energie CAL / Kg



Porumb 2510

Orez 2310

Mazare 1940

Lapte praf 2510

Foarea soarelui 2090

Canepa 3600

Rapita 3800

In 3420



Ei bine si acum ce facem? Desigur alcatuim o alimentatie care sa refaca cel mai rapid musculatura.

Mazare + orez + cascaval +in + floarea soarelui +canepa+rapita+ porumb ,peste care se toarna otet de mere cu miere,se amesteca bine peste care se adauga drojdie de bere simultan o zii cealalta zii lapte praf.

Unii o sa spuna:Domnule asta Nu este sanatos la cap ! Eu sa dau la porumbeii mei cascaval?Da domniilor sa dati la porumbeii de zbor cascaval .Cu ajutorul mixerului pe care deja l-ati cumparat sfaramati 200-300 gr cascaval.Invatati porumbeii sa manince cascaval !Cel mai usor puteti sa invatati iarna.Pina invata sa manince cascaval alceva Nu dati la ei.

Daca marele campion Koopman foloseste cascavalul de ce sa Nu foloseasca si "Mitica "al nostru !
Daca refaceti muschii porumbelului de zbor si aduceti in forma ,pierderiile dupa zbor o sa fie Nesemnificative !

--------------------------------------------------------------------------------

Cum se obtine in termen de o luna 40 de pui de la aceleasi mascul,"Armasarul"nostru? In primul rand "Armasarul"separam intr-un loc spatios,singur izolat de ceilalti porumbei,unde sa se simte formidabil,cu mancare buna peste care se toarna Ulei din germeni de grau.Acesta este in mod natural bogat in vitaminele A,D,si E,contine vitaminele B1,B2,B3,B6,F,acizi grasi esentiali,proteine si minerale.Contine un nivel ridicat de vitamina E,de care El are mare nevoie ! Produsul puteti sa procurati de la magazinele Plafar.In comparatie cu porumbul care are 2510 Cal/Kg,uleiul din germenul de griu are o energie de Cal/Kg = cu 5960 !
Punem in pereche 20 de femele cu 20 de masculi.Am spus punem in pereche Nu la inperechiat ! Cum ? In asa fel incat sa Nu poate sa inperecheze,romaneste zis masculul sa Nu poate sa suie pe femela !Cum ? Foarte simplu.Coborim dimensiuniile boxei adica inaltimea boxei la 20-22 cm cu ajutorul unui placaj ,carton,cu ce vreti ,important ca sa separam inaltimea boxei la dimensiunea dorita !

Bravo ! Avem 20 de perechi unde masculul Nu poate sa faca nimic femelei ca si Eunucul ! Coboram la "Armasar" zilnic 4,5,6 femele consecutiv in fiecare zii pentru inperechere,dupa care se pune la locul lor langa masculul impotent ! Dupa ce femelele depun ouale,se scoate placajul,cartonul etc. si incepe clocitul oualelor de catre perechea Fericita.Simplu si Bun !

Reteta Nr 10 Reteta Marelui Campion Koopman.

Nu cred ca trebuie o prezentare speciala,domnul Koopman este unul din cei mai mari campion ai lumii.Domnul Koopman are o receta speciala.Acesta reteta este aplicata atunci cand porumbeii sunt indemnati la o supraalimentatie, la un plus de energie.Daca porubeii solicita o energie in plus mai buna reteta nu exista ,spune domnul Koopman.Acest amestec poarta denumirea de "Energie Bomba"si consta in sfaramatarea cu turmix la marimea unui bob de porumb a unei cantitati de 1 kg cascaval gresat(cu continut mare de grasime) si a unei cantitati de 1 kg seu de oaie.La acest amestec se adauga un plic de alune nesarat.Din aceasta mancare,mananca si acei porubei care sunt saturati de mancare si au gusa plina !

Nr.11 Programul de zbor Deer Bela

Duminica

Ziua sosirii
Apa+ceai de urzica+lamaie+glucoza+ miere+ electrolit

Mancarea-Dietetica (orzoaica,orez,sorg) +ulei de usturoi.Uleiul de usturoi se toarna peste mancarea dietetica si se amesteca bine.

Seara
apa+flagel stop

Mancarea-Dietetica + ulei de usturoi + drojdie de bere.Peste mancarea dietetica se toarna ulei de usturoi + drojdie de bere si se amesteca bine.

Luni
Dimineata
apa+ceai de urzica+otet de mere cu miere+flagel stop(ROMVAC)+electrolit

Mancarea- Dietetica+mazare+ulei de usturoi+drojdie de bere

Seara
apa+flagel stop+vitamina(polivitamina-ploivit-FARMAVET)

Mancarea-Dietetica+mazare+drojdie de bere

Marti
Dimineata
apa curata

Mancarea-Dietetica +mazare

Seara
Apa+Iod(6 picaturi la 1 litru de apa+ polivitamina (Farmavet)

Mancarea-Dietetica+mazare

Miercuri
Dimineata
Apa+ otet de mere cu miere

Mancarea -De concurs(Porumb,mazare,floarea soarelui)+ulei de usturoi+drojdie de bere

Seara

apa+iod+polivit

Mancarea -Concurs+ulei de usturoi+drojdie de bere

Joi
Dimineata

Apa+Gerevit+Complex B(Farmacia umana-Sirop ,6 Ron)+Polivit(Farmavet)+Otet de mere cu miere


Mancarea Concurs+ulei de usturoi)


Seara

Apa+Complex B(Farmacia umana-Sirop 6 Ron)+ Iod(6 picaturi la 1 litru de apa)+enrofloxacina(Ronvac)

Mancarea-Concurs+Sana sau Iaurt

Vineri
Dimineata
Apa+Polivit(Farmavet)

Mancarea-Concurs+Gerevit+Drojdie de bere

Seara
Apa+enrofloxacina

Mancarea-Concurs+Canepa dupa care 1/2 Kg Seu de oaie +1/2 Kg Cascaval gresat +1 plic de alune nesarat(Kaufland).

Sambata
Dimineata

Apa+ Vitamina C (Farmacia umana -sirop 7 Ron)

Mancarea-Orez+Ulei de usturoi

La inbarcare in cos (acasa)

0,2 Injectie lincospectina la fiecare in zona dorsala a

gatului


Nr 12 -Energia si rolul lipidelor.

Porumbeii in timpul concursurilor au nevoie de energie.In cazul concursurilor grele ,Fond si Maraton se consuma foarte multa energie ajungand chiar la consumarea depozitelor de grasime.La concursuri trebuie sa tinem cont ca ,Porumbeii sunt fiinte vii,Nu sunt prevazute cu motoare ,de aceea trebuie sa fim foarte atenti,ca acei porumbei care nu sunt refacuti complet sa nu angajam din nou la concurs ci sa asteptam pana cand acestia se refac.Lipidele constituie o importanta sursa energetica a porumbeilor.La arderea 1 gr.de lipide se degajeaza 9 Kcalorii.Dupa origine grasimiile se inpart in vegetale si animale.Grasimiile bogate in acizi grasi saturati sunt solide,cele bogate in acizi grasi nesaturati sunt lichide si se numesc uleiuri.Grasimiile indeplinesc un rol energetic in organism.Grasimiile contribuie la absorbtia viaminelor A,D,E,K si servesc ca sursa a acestor vitamine.Grasimiile se depoziteaza ca substanta de rezerva sub piele,in jurul unor organe.Cum putem sa refacem aceste depozite de grasime la porumbei? Sursele principale de grasime sunt:Floarea soarelui,Porumbul,Mazare,Cascaval,Ulei de usturoi,Alunele.

Atentie! Surplusul de grasime duce la dereglarea metabolismului,face sa sporeasca masa corpului,micsoreaza pofta de mancare,provoaca disfunctia ficatului,intestinelor,mareste coagulabilitatea sangelui.Iata de ce Nu este voie ca in timpul iernii sa alimentam porumbeii cu aceste produse.In timpul iernii cel mai sanatos este ca porumbeii sa fie alimentati cu hrana dietetica;orzoaica,orez sorg etc.








Nr.13 Bolile Porumbeiilor.Cum se vindeca boliile!


Cele mai cunoscute boli sunt:Adeno Coli,Micoplasmoza,Ornitoza,Trihomonasul,

Paratifusul,Variola,Coccidoza,Viermi intestinal,paraziti pene,paramixoviroza.

Tratare.

Adeno-Coli Enrofloxacina 1 gr la 1 litru de apa 5-6 zile

Linco-Spectina 0.2 ml injectie timp de 5 zile

4 in 1 Belgica de Werd un plic la 2 litrii de apa

Micoplasmoza Enrofloxacina 1 gr la litru de apa 5-6 zile

Tylavet 3 gr la litru de apa 5-6 zile

Eritrom-Eritromicina 2 gr la litru de apa 5-7 zile

Linco-Spectina 0,2 ml injectie timp de 5 zile

Ornitoza Oxitetraciclina 2 gr la litru de apa timp de 5 zile

Linco-Spectina 0,2 ml injectie timp de 5 zile

Enrofloxacina 1 gr la litru de apa



Trihomonas Flagelstop 50 gr in 2,5 litrii de apa timp de 5-7 zile



Paratifusul-Salmonella Flumequinorom 0,5 ml la 1 litru de apa

Parastop-Belgica de Werd

Nifuramicina-un plic la 12 litrii de apa







Variola Romporpox- Vaccinarea se face prin badijonarea pielii deplumate


de pe fata laterala a gambei,doza vaccinala este de 0,2 ml.

Coccidoza Sulfacoccirom 45 ml la 22 litrii apa timp de 2-3 zile dupa care se

face o pauza de 3 zile.Apoi se administreaza din nou 2 zile in doza


de 15 ml produs la 11 litrii de apa.

Viermi intestinali ,paraziti pene- Ivermectin.Cu ajutorul unei pipete se netezeste

pielea porumbelului (partea gatului) cu doua


picaturi de ivermectin.Se freaca cu ajutorul


varfului pipetei,cele doua picaturi in piele.La 10

zile o sa dispara atat parazitii din pene cat si

viermii intestinali.

Paramixoviroza Nu se trateaza .Preventiv fiecare porumbel se vaccineaza


obligatoriu cu 0,2 ml Columbovac sau paramixovacol.



Eu personal tratezi porumbeii preventiv in felul urmator:

Ivermectin-Contra viermiilor intestinali,paraziti contra penelor.

Paramixoviroza-Columbovac.Fiecare porumbel se injecteaza obligatoriu cu o,2

ml.

Am o reteta special din doua in doua luni la 1 litru de apa adaug 2 gr doxicilina si

3 grame galisan.Doxicilina si galisanul se administreaza inpreuna timp de o saptamana.


Incercati si peste 10 zile o sa vedeti rezultatul.

Este simplu si Bun in rest Nu administrezi Nimic.Porumbeii arunca tot timpul puful cea ce inseamna Sanatate.



Reteta 14.Adeno Coli .
Avand in vedere ca multi columbofili mau rugat sa scriu despre aceasta boala,la "moda"a tineretului si la pui ,va ajut sa scapati porumbeii de aceasta boala.Puii se "usuca" ,au diaree si mor ! Mor puii si nu stim ce sa facem ?


Enteroguardul produs romanesc este un medicament foarte bun in prevenirea si tratarea puiilor contra Adeno Coli.La cine permite buzunarul poate sa trateze si cu 4 in 1 Belgica de Werd si Nifuramicina produs Rohnfried.

Va asigur ca rezultatul cu enteroguardul va fii acelasi.

Cum procedam ?Mai intai sa vedem ce contine enteroguardul si ce actiune are.

Enteroguardul contine:-Metronidazolul are actiunea impotriva trichomonozei.

Oxitetraciclina-La prevenirea colibacilozei,salmonelozei ,holerei,micoplazozei.

Furazolidona are actiune terapeutica,antiseptic intestinal activ
fata de numeroase tulpini de colibacili,
salmonele,shigelle,eterococi,stafilococi ca si fata de Trichomonas Giardia si


Entamoeba,Enterite infectioase.

Bismut subnitric are rolul in tratamentul florei intestinale.

Cum peocedam? Incepand cu inelarea puilor ,5 zile consecutive se administreaza

in gura puilor 1/2, adica o jumatete de enteroguard dupa care pe o durata de o saptamana pe hrana porumbeiilor se toarna ulei de usturi,(se toarna o jumatate de pahar ulei de usturoi pe o cantitate de 10-12 kg de samanta )pe care se toarna un plic de enteroguard praf.Procedeul se repeta din doua in doua saptamani pana la intarcare.Puii dupa intarcare se trateaza la fel.

Ori de cate ori apare diareea la puii mici intotdeauna actionati cu Enteroguard !


Va asigur ca dupa tratare Nu o sa mai aveti de-a face cu aceasta boala.

Tratati in cest mod porumbeii si contra trichomonozi.Nu mai trebuie sa tatati cu i Flagel Stop,sau Columboviofort


Luati Eneroguard , tablete si praf de la farmaciile Romvac.Daca procurati din alte farmacii va asigur ca sunt mai scumpe.

Enteroguard 40 comprimate (tablete) 4,71 RON cu TVA

Enteroguard praf 50 gr 4,32 RON cu TVA


Astept opinia Dvs pe e-mailul meu deer.bela@clicknet.ro.

Puteti scrie opinia Dvs si pe site-ul www. porumbel.net.,www.Columbofil.net sau

www.toppigeon.net.,eventual sa ma sunati pe telefonul meu 0745 700 635.






Reteta Nr.15.


Cum observi, ca un mascul este in forma ?

Un mascul atunci este in forma,cand da din aripi,intra in boxa lui cu aripiile semi deschise,foarte incet dupa cre se aseaza pe ou sau pe pui.

In mana daca tinteti un mascul care este in forma observati ca pe cap parca ar avea o palarie alba adica penele in acest loc sunt mai deschise la culoare,deasemenra pe stern apar niste puncte rosii cea ce inseamna o buna circulatie a sangelui.

Degetele piciorului la porumbelul in forma sunt mai calde,fapt care conduce iarasi la buna circulatie a sangelui.



Reteta Nr.16

Limba albastra la un porumbel ?

Inseamna slaba circulatie a sangelui.Porumbelul este bolnav ,are ceva !

Trebuie tratat cu antibiotice !

Daca dispare aceasta culoare albastra inseamna ca porumbelul s-a vindecat.



Reteta Nr.17.

Acei porumbei care Nu vrea sa faca baie sunt bolnavi !



Reteta nr.18.

La acel porumbel la care se opreste naparlirea iarasi avem de a face cu o boala,pe care trebuie urgent tratata.



Reteta nr.19.

Stimati colegi !

La cererea unor columbofili am intervenit se site-ul porumbel.net in privinta bolii de adeno coli.Va asigur ca Nu o sa mai fac aceasta gresala niciodata ! Cu toate ca am avut dreptate si am incercat vindecarea porumbeiilor mei cu reusita,am fost dur criticat de unii care au alte interese ,si anume cele comerciale in cea ce priveste vindecarea acestei boli !

Cea ce urmeaza este adresata colegiilor cu bun simti ! Nu este obligatoriu sa faceti cea ce fac eu,este si zicala romaneasca "Fa ce spune popa Nu ce face popa".Cei care sunt in ultima faza si au incercat sa faca absolut totul sa trateze anumite boli si Nu au reusit ,numai atunci se adrezeaza mie ,sa ceara parerea mea, despre boala in cauza ! Inca o data va spun ;La vindecarea unei boli conteaza substanta activa,Nu ambalarea medicamentului ,Nu tara sau firma producatoare,Nu pretul medicamentului ! Multumita Bunului Dumnezeu avem experti cu renume mondiala in medicina veterinara ! Romania exporta produse farmaceutice veterinare ,atentie in Olanda Belgia ,Germania,Anglia,India,Italia etc,etc,bineinteles sub alta denumire.Cei "destepti "de la noi reinporta aceste medicamente.Sa dau numai un exemplu: enrofloxacina noastra pentru ei Nu este buna ei vreau Baytil.Bineinteles Baytrilul tot enrofloxacina este numai pretul difera si anume Baytrilul este cu zece ori mai scump !

Am hotarit totusi sa continui aceasta pagina,si sunt sigur ca colegii cu bun simti o sa aprecieze sfaturile mele !

Deci am ramas la Napirlire si la Bolile care apar in aceasta perioada !

Porumbeii care Nu Naparlesc sau la care s-au oprit naparlirea sunt bolnavi! Cum procedam in acest caz ? Eu toamna porumbeii le vaccinezi cu linco-spectina timp de 5 zile.Incercati si Dv si o sa vedeti ca o sa dea rezultate.Linco Spectina gasiti la Farmavet 30 Ron sticluta !

Un columbofil disperat s-a adresat site-ul columbofil cu urmatoarea problema : Simtome-respiratie cu cioc deschis si murmur,harait,lichid galben in nari ,stranutul,si ca a dat enrofoxacina fara nici un rezultat ! Am vrut sa ajut pe colegul,dar Nu mai intru pe nici un site ! Bineinteles ca enrofoxacina nu a dat rezultat dooarece aici avem de a face cu o alta boala si anume Boala infectiilor aparatului respirator.Reteta mea in acest caz este Tilozina.Nu stiu, acesasta reteta daca mai gasiti undeva dar un lucru este cert Tilozina se foloseste in tratamentul infectiilor aparatului respirator,aparatului digestiv,in tratamentul pneumoniei,micoplasmei,dezinteriei.Injectati cu 0,1 ml Tilozina porumbeii in partea dorsala a gatului ,atentie o singura zii,si scapati de boliile respiratorii.In acest caz, Nu vine in socoteala ca este toamna sau iarna si ca porumbeii beau putin precum si alte povesti.Dupa administrarea tilozinului porumbeii o sa fie posomoriti circa 5, 6 ore .Ziua urmatoare o sa vedeti rezultatul ! Tilozina va costa 10 RON si cantitatea ajunge un an intreg.


Porumbeii haraie si atunci cand au viermi gastointestinali,pulmonari sau nazali !

Cum procedam ?.Cumparati Evomec de la farmaciile Farmavet,Romvac etc.Nu intrati in discutie contradictoriu cu tehnicianul ,vanzatorul etc.Deoarece aceasta reteta Nu o sa gasiti nicaier numai aici pe site-ul meu,iar cei care le stiu fiti sigur ca Nu o sa sara in ajutorul vostru !. Va costa 6 Ron. Injectati 0,1 ml in partea dorsala a gatului unde se injecteaza si columbovacul contra paramixovirozei.

Dupa o saptamana dispar viermii gastrointestinali(forme larvare si adulte),pulmonari si nazali,dupa o saptamina dispar si paduchii toti din pene ,numai trebuie sa dati cu spreyuri sau sa faceti cu ei baie sau alte minuni,cum se fac cu gaini sialte pasari de curte.Porumbeii Nu trebuie confundati cu pasariile de curte,chiar recomand din mai multe motive ca porumbeii sa tineti departe de aceste pasari.

In concluzie .Ce facem in aceasta perioada !

1 Injectam porumbeii cu Ivermectina Evomc 0,1 ml/ o singura data


2 Injectam porumbeii cu Columbovac solutie apoasa si nu uleioasa(din mai multe motive) 0,2 ml.o singura data.


3 Injectam porumbeii 5 cinci ori consecutiv cu 0,2 ml Linco specina .5 zile consecutiv.

4. Injectam porumbeii o singura data cu Tilozina.0,1 ml.O singura zii.

Repet inca odata cei care Nu au incredere in sfaturile mele sa nu ma urmeze !




Reteta Nr.20.

Relatia dintre crescator si porumbel.

Iarasi pornesc de la un lucru foarte simplu dar foarte important.

Sunt sigur ca fiecare dintre Noi a fost la Circ,aici ne-am intalnit desigur cu animale care au fost inblinzite si care au facut spectacol pentru noi ,pe care bineinteles noi le-am si aplaudat.Printre aceste animale au fost si animale salbatice si animale domestice !

Ce credeti ,cum au fost inblinzite aceste animale ? In primul rand cu foarte multa munca dar cel mai important factor a fost mincarea.

Printre aceste animale se afla desigur si porumbeii.

Puteti incerca si Dvs.cu porumbeii !Dar cum ? Trebuie sa tineti cont de anumite reguli foarte stricte.

Se zice ca constiinta "Porneste din burta".

In viata de toate zilele se stie ,ca sa manici trebuie sa lucrezi,ca sa faci rost de bani iar cu banii sa cumperi mancare, iar daca te-ai saturat

de mancare Nu mai ai prea multa chef de lucru ! Asa este si cu porumbeii !

Metoda mea este in felul urmator :


Suntem in perioada de iarna !


Toti porumbeii de zbor si de reproducatori primesc mancare dietetica !

Din ce consta aceasta mancare 70-80 % orzoaica in rest sorg,orez,floarea soarelui si cam 5 % porumb.Este si normal.Cum sa aduc in forma porumbeii in timpul concursului daca fac altfel.

Porumbeii de zbor sunt lasati sa zboare zilnic o ora ,dupa care intra in voliera ! Cum?

Sa fie clar Eu sunt seful lor si Nu invers ! Intra in voliera atunci cand vreau eu si nu cand vor ei.

Cum pot sa fac acest lucru desigur Numai si numai cu mancarea !

In aceasta perioada toti porumbeii trebuie sa fie flamanzi.Niciodata Nu dau mancare pe saturate,altfel Nu pot sa fac ordine.

In hranitoare Nu poate sa ramana nici un bob de samanta,daca ramine l-e scot afara si ziua urmatoare scad ratia de mancare.

Cei care dau mancare pe saturate la porumbeii in aceasta perioada gresesc,mai ales daca dau porumb.Porumbeii in aceasta perioada Nu fac nici un efort,au tendinta de ingrasare si o sa fie foarte buni dar numai pentru ciorbita !

Deci cum este procedeul ?

In fiecare zii dau drumul la zburatori.

In concluzie :

Acei care ies din voliera si zboara de voie buna este bine, printre acestia trebuie sa cautam si viitorii campioni !


Cei care Nu vrea sa iasa din voliera si au tendinta de ingrasare in aceste conditii Nu o sa fie buni zburatori.La acesti porumbei mintea umbla Numai la mincare si o sa fie buni dar numai pentru ciorbita.

Acestia din urma mai primesc inca o sansa ,sunt fortati sa iasa la zbor !

Cei care Nu se adapteaza la ordinea interioara sunt eliminati !

Din zburatori cei care Nu vrea sa intre in voliera ci se aseaza pe casa sau in alte locuri ,in ziua cutare Nu primesc nici mancare nici apa de baut.

Sa vedeti pe ei in ziua urmatoare !


Porumbeii primesc mancare si apa de baut o singura data pe zii !

Trebuie sa stabiliti relatia ideala crescator-porumbel !

Porumbeii dupa ce au facut antrenamentul trebuie sa intra in voliera,intotdeauna si in orice anotimp ,fie de repaus sau concurs !

Porumbeii Nu au ce cauta pe acoperisul casei sau in alte locuri.

Daca reusiti sa faceti ordine cu ei,o sa manince si din palma ,sau o sa zboare pe umerii Dvs.sau o sa faca orice doriti,dar cu o singura conditie daca o sa fiti seful lor,si cu ajutorul mancarii !


Puteti sa incercati si invers sa dati porumb pe saturate dupa care sa fluierati sau sa chemati pe ei sa aseze pe umerii dvs, sau sa intre la locuriile lor.

As vrea sa fiu si eu foarte curios cine ar putea sa faca acest lucru ?


Nu se poate sa lasati pe ei la voia intamplarii,mai ales cu ratia de mancare sau cu apa de baut.Invatati porumbeii zburatori sa bea o singura data pe zii.

Cum procedam cu porumbeii reproducatori ? asta o sa fie o alta reteta la momentul potrivit.





Reteta nr21.

Trichomonoza -cancerul porumbeiilor !

Cum trebuie administrat flagel stopul corect.De ce Nu au avut rezultate unii columbofili care au administrat acest medicament !

Trichomonoza trebuie prevenita Nu tratata.

Cum ?

Se toarna ulei de usturoi pe mancare, se netezeste mancarea asfel incat sa putem pune pe ea enteroguard,ce contine printre altele si metronidazol.

Metronidazolul are efectul de prevenire si tratare a trichomonozei.Intotdeauna alegeti prima varianta adica de prevenirea.

Flagelstopul se foloseste in prevenirea si vindecarea bolii de trichomonaza.Cititi cu atentie indicatiile prescrise.Flagelstopul se pune in cantitate cu tare.... in apa de baut ce Nu contine Clor.! Cum procedati ?Apa de robinet contine cantitate destul de mare de clor.Se stie ca clorul se foloseste pentru dezinfectare etc..,deci cand administram flagelstop, apa sa fie curata de preferat apa de izvor sau de fantana etc.sa nu contina concentratie prea mare de clor !



Reteta nr 22.

Pregatirea porumbeiilor pentru sezonul de zbor !

Este zicala romaneasca "Da fîn si ovaz la cai si va merge carul bine"

Se intampla foarte des in sportul nostru ca un columbofil modest sa bata cu porumbeii ,colegul care este foarte bine situat si are posibilitatea sa cumpere orice pentru ei.Ei ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun ,vin cu un exemplu:

Punem unul linga altul doi sportivi fara sa stim cine sunt , sa alerge o distanta sa zicem 30 de km.

Unul este plin cu muschi celalalt este unul slab dar cu muschi pe care nu dai un ban !

Fac pariu ca 95 % din dv. ar paria pe cel musculos . Gresiti !De ce ?

Cel musculos face culturism si muscii lui nu sunt antrenati pentru a face alergare maraton,cel subtire este etiopianul campion la maraton,dar care face zilnic antrenamente si muschii lui sunt antrenati pentru alergare.

Deci concluzia : Aveti grija in sezonul de iarna Nu ingrasati porumbeii !Faceti cu ei in fiecare zii antrenamente chiar si in jurul casei.Cei care ingrasa porumbeii in sezonul de iarna si da numai bunatati la ei gresesc ,ma intreb cum o sa aduca in forma pe ei in timpul concursului ?

La Miercurea Ciuc iarna sunt temperaturi foarte scazute si totusi porumbeii mei fac zilnic antrenamente ! Unii o sa zica'Pai stai asa ,vine antrenorul" Si ce daca vine, fiti sigur prima oara o sa prinda porumbeii grasi sau porumeii la care nu-i plac sa zboare,numai sa manince,dar in nici un caz nu o sa prinda pe aia care sunt foarte bine antrenati si -i plac sa zboare !

Am scris "Cei care trebuie sa se piarda,se si pierd" Ori acuma,ori la primele zboruri.


Recomand ca in sezonul de iarna 75% din mancare sa fie orzoaica ! Atentie in apa de baut sa puneti vitamine Polivit de la Farmavet(Flacoane de 1 litru la 40 de lei ,1ml la litru de apa),precum si Megacomplex Vitamina B tot de la Farmavet(Flacoane de 1 litru la 40 de lei doza tot 1 ml la litru de apa)

Antrenamentele precum si primele trei concursuri de viteza,garantezi ca puteti sa faceti numai cu orzoaica + VITAMINE.

Porumbeii tot timpul trebuie sa fie flaminzi,sa manince din hranitor si ultimul bob de graunte,nu dati niciodata mincare pe saturate pina la primul concurs de demifond.

Incepind cu primul concurs de demifond porumbeii trebuie sa primeasca alta mincare.

Cand porumbeii intarzie de la concursuri,inseamna : ori sunt bolnavi,ori sunt grasi si neantrenati ori sunt supraalimentati si nu se grabesc deloc acasa .

De fiecare ori treceti inapoi la administrarea lor cu orzoaica.+ vitamine .

In timp de iarna porumbeii Nu fac nici un efort deci propun sa fie alimentati cu hrana dietetica + Vitamina.Exceptii sunt atunci cand temperatura scade sub 20 de grade C.In acest caz 40%-50 % din mincare trebuie sa fie porumb !

Reteta Nr.23

Vine perioada de inperechiere !

Cum poti sa deosabesti un mascul de o femela ?

Cum stabilest daca un porumbel este mascul sau femela?

Procedeul este valabil pentru toate categorii de varsta pui,yarlingi ,tardivi,adulti !

Pui ata de cusut circa 20,25 cm (nu are importanta)intr-un ac de cusut.Cere de la mama,bunica!

Tine porumelul in mana stanga iar ata cu acul in mina dreapta.

Stangacii sa tina invers ,adica porumbelul in mina dreapta si ata cu acul in mina stanga.


Tii acul cu ata cu tot perpendicular(Atarnat) pe spatele porumbelului.Lasa o distanta de 3,4 cm intre spatele porumbelului si varful acului.Daca acul cu ata cu tot merge inainte si inapoi atunci porumbelul cu siguranta este mascul 100%.Daca acul cu ata cu tot face cercuri atunci porumbelul cu siguranta este femela 100% Incearca si Tu !!!

Reteta Nr.24

Cuplurile daca au fost separate iarna atunci ,e bine.Pot sa inperechezi in 5 minute o femela cu masculul dorit.Lucrurile se complica atunci cand femela si masculul au ou sau pui.Cum procedam in acest caz ? Dorim sa facem un alt cuplu si perechea are ou sau pui.Tineti porumbelul in intuneric(beci ,incapere intunecata fara lumina)2,3,4 zile,aduci porumbelul la lumina odata pe zii ca sa manince ,bineinteles separat singur de altii.Dupa 2,3,4 zile pot sa faci perechea dorita. Procedeul este acelasi si pentru porumbeii "incapatinati"

Reteta Nr 25

Apa curata,dezinfectarea adapatoarelor

Borumbeii se inbolnavesc cel mai repede prin apa murdara infectata de la un porumbel aparent sanatos dar in realitate bolnav,purtator de boli.

Cum procedam ? Procurati un butoi de plastic in care incap 2,3,4 adapatoare,cate aveti ! Se umple butoiul cu apa,In apa se pune pastile de clor ,15 lei 100 buc,de la farmacia Romvac .Se pune 2 pastile la un litru de apa.Introduceti adapatoarele in butoi,eu introduc seara,dimineata adapatorul straluceste "e luna",este curat dupa care se agata de un cui la soare ,cu gura in jos ca sa poata curga apa clorurata din el.Dupa ce se usuca in adapator puteti sa introduceti apa curata,apa cu ceai ,apa cu medicamente etc.

Reteta Nr.26. Foarte important !!!

Porumbul.
Tot am aminat aceasta tema,nu am vrut sa supar pe nimeni sau sa stric afacerea unora,care comercializeaza boabe si mancaruri minune pentru porumbei,dar un lucru este sigur,eu personal trebuie sa cer iertare taranului roman cultivator de porumb ! Am gresit ! De ce ?La concursurile grele de fond si Maraton ,fara porumb aveti sansa zero.Eu personal o perioada buna m-am orientat dupa mancaruri minune,dar m-am inselat amarnic.Mi-au scazut rezultatele la fond si maraton din cauza ca am inlocuit procentul de porumb cu alte boabe care din punct de vedere energetic aveau valori inferioare acestuia.

Ce este porumbul ?

O zicala veche romaneasca.


Nu ai putere,nu esti voinic ?

Inseamna ca


Nu ai mancat destula mamaliga !

Cei care considera ca mamaliga este mancarea saraciilor,gresesc,gresesc amarnic !

100 gr de porumb = 97 Kcal !!!!!!!!!

Contine multe hidrocarburi,amidon ,albumine,foarte multe vitamine din grupa B,vitamina E,fier,fosfor,magneziu,zinc si potasiu.

Magneziul-lipsa acestui element datorata bolilor legate de inbatrinire.

Porumbul are efect inpotriva stresului.

Germenii sunt utliizati pentru extragerea uleiului.

Vitamina B1 are efect asupra functionarii sistemului nervos,a muschiilor,a inimii si asupra productiei de globule rosii.

Vitamina E protejeaza inpotriva artritei,riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului.

Vitamina E,are un rol in reinnoirea celulara,trecerea oxigenului in sange.


CARBOHIDRATII CUPRINSI IN PORUMB DAU ENERGIE SI NU PERMIT DEPUNEREA GRASIMII.
Protejeaza stomacul,ficatul si intestinul.

Creste durata de viata

Regleaza concentratia de glucoza in sange

Reduce cantitatea de colesterol in sange,scazind riscul de infarct

Are rol in dezvoltarea fibrei musculare.

Pentru noi porumbul sub forma de mamaliga ,consumul zilnic scade cu 60% riscul de boli psihice.

Multa lume crede ca mamaliga ingrasa,gresesc,consumul de mamaliga este raspunzator de longevitate,adica viata lunga.

Inca odata repet ,Nu complicati lucrurile,daca aveti porumb,mazare si ulei de foarea soarelui aveti si mancarea dorita pentru demifond,fond si maraton !

Cum?Presupun ca nu aveti saminta de floarea soarelui.Amestecati 70 % porumb cu 30% mazare.Peste cantitatea respectiva de porumb si mazare turnati ulei de floarea soarelui cu usturoi si aveti mancarea dorita.

Mancarea administrata in plus se scoate intotdeauna din hranitoare ! Niciodata nu lasati mancare in plus in hranitoare,este cazul porumbeiilor de concurs.La porumbeii reproducatori metoda difera, aceasta reteta in curind.



Reteta Nr 27

Cand sa-i imperechem ?

Principalele greutati ce se pot ivi in momentul formarii perechilor in majoritatea cazurilor timpul rau si insuficienta conditie a porumbeilor cand se apropie data aleasa pentru inperechere.Trebuie sa tinem cont de mai multe lucruri :

-Daca femelele au fost separate de masculi,inperecherea se poate face in cinci minute.

-Se inperecheaza porumbeii sanatosi adica dupa o schimbare a pufului perfect sau completa si dupa o iarna buna,succesele pentru viitorul sezon de concursuri se arata inainte de imperechere,inperecheriile trebuie prevazuta in legatura cu conditiile atmosferice si de forma in care se gasesc porumbeii ce trebuie inperecheati.Ziua inperecherii va fii aleasa ,cand timpul va fii favorabil si cand toti porumbeii vor fii in conditie perfecta.Desigur au avantaj columbofilii care locuiesc in tinuturiile mai calde a tarii.

Nu lucrati contra legiilor naturii,adica unii au cotete incalzite,ei se grabesc ca puii la toamna sa prinda o etapa de fond.Pe acestia nu-i condamn dar nici nu felicit !

Puii trebuie sa adapteze mediului in care traiesc,un lucru foarte important care unii nu vreu sa inteleaga ! Asa se explica si puii care se confirma la a doua sau a treia generatie din doi porumbei foarte buni adusi dintr-un tinut diferit unde traiesc.Pe de alta parte la puii ,nu distanta de zbor conteaza si numarul zboruriilor efectuate de la mici distante.Unii se lauda ca in primul an puiul a zburat 600 km,ei bine ii felicit,dar sa-mi spuna cinstit pe linga "campionul"cati pui a mai pierdut.In acest caz pierderea este foarte mare,pe de alta parte puiul in primul an inca nu este dezvoltat fizic,poate la varsta de un an nu o sa mai zboara nimic datorita efortului facut la varsta de pui.

Nu inperecheati porumbeii bolnavi ! O sa aveti surprize ! Ou limpezi.Puii mor inainte de ciocnirea oualor,femelele intarzie cu ouatul etc.

Nu imperecheti porumbeii la temperatura sub zero grade,asteptati ca temperatura sa creasca macar la plus zece grade.Cine imperecheaza porumbeii sub zero grade,omoara cu propriile maini cuplul reproducator.

Nu va luati dupa vecinul,mergeti dupa capul Dvs.si in mod constient !

Cei care lucreaza contra naturii mai repede sau mai tarziu o sa plateasca pentru acest fapt.

Graba poate compromite totul,si crescatoria si sezonul de concursuri.Nu va luati dupa vecin.Daca el inperecheaza la intimplare,nu trebuie sa faceti si dvs.la fel,poate porumbeii lui sunt in perfecta conditie fizica,pe cand ai dvs.nu vor fii gata decat peste 2-3 saptamini.

Nu uitati ca de buna conditioe a celor doi porumbei masculul si femela depind :

1. O inperechere de scurta durata,cea ce cruta porumbeii.

2. O economie de rezerve.

3. O buna ciocnire a oualor.

4. Regularitatea si calitatea primei voastre crescatorii.

Niciodata sa nu mergeti dupa cantitate,ci dupa calitate.

La 10 zile dupa unirea sexelor,vor aparea oua in toate cuiburile,daca nu apar dupa 10 zile ouale ,putem fii siguri ca ceva este in neregula.


Puii iesiti sanatos la sase saptamini,la intarcare vor primii tratamente contra viermiilor,paramixovirozei,salmonelozei si trihomonasului.Contra trihomonasului si
salmonelei puteti sa incepeti tratamentul chiar mai repede,in cuib punind in cioc o jumatate tableta de columboviofort timp de 4 zile si un sfert tableta de enteroguard timp de 5 zile



Reteta nr 28



Oua limpezi.Rolul calciului.

Ouale limpezi sau nefecundate sunt adesea urmarile unei slabiri sau anunta o boala.Se intimpla de asemeni ca ele sa rezulte dintr-o hranire proasta,prea saraca in substante minerale,lipsa de calciu.Acestea se produce adesea la porumbeii prea grasi.Trebuie ,sa supraveghem bine hrana,adaugind materiile si calcarul necesar,pietricele fine,mortar etc.

Ouarea grea se datoreaza faptului ca porumbita sufera de lipsa de calciu pe de o parte poate are o infectie a organelor genitale sau in cazul in care afara este ger.

imediat isi dam seama de aceasta boala incat porumbita lasa aripiile in jos.

Calciul este una dintre cele mai importante substante pentru organism.

Cum introducem calciu in organismul porumbeiilor.

Sunt mai multe metode:Prima metoda ,cojile de ou.

Cojile de ou se spala bine se pune intr-un vas cu apa si ferbem circa o ora.

Se lasa timp de doua zile la uscat.

Se maruntesc si se macina cu mixerul pe care deja le-ati cumparat cu 50 de lei.

Intr-un vas se amesteca daua parti praf de coaja de ou cu trei parti de miere si o parte suc de lamiie.Amestecul se toarna intr-o sticla si se pune la macerat timp de o saptamina,perioada in care se agita zilnic de doua trei ori.

Din solutie se adauga o lingura mare la o jumatate de litru de apa.

O alta metoda ,coaja de ou uscata se macina cu ajutorul unei masini de tocat carne.Cei care stau la tara poate gasesc aceasta masina la mama mare.Masinile noi gasite in comerti sunt de proasta calitate dar se poate incerca si cu aceasta.

Praful macinat se pune pe hrana porumbeilor care este amestecat cu ulei de usturoi.Adica peste hrana porumbeiilor se adauga ulei de usturoi dupa care se amesteca bine ,peste acest amestec se pune o lingura mare praf de coaja de ou la 1 kg de mancare.

O alta metoda de introducere a calciului in organism este cu ajutorul legumelor, aceasta reteta in curind.



Reteta nr 29.


Cum obtii pui foarte frumosi de calitate,sanatosi si voinici ?

Desigur iarasi vin cu exemplu,Nu stiu ce face vecinul,dar dealungul aniilor Nu pot sa scot niste pui adevarati ca el ,dar nici vecinul nu vrea sa-mi spuna !

Fiti sigur, nici Nu o sa spuna niciodata ! De ce sa divulga secretul ,ca sa aveti pui mai frumosi ca el ! Hai sa fim seriosi !

Va spun ca metoda este simplu ca buna ziua !

Sincer sa fiu aceasta metoda am invatat de la regretatul medic veterinar Dr.Vercseg Janos de la Budapesta,Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in pace,a fost unul dintre cei mai mari medici veterinari din lume care prin studiile lui a contribuit substantial in progresul sportului iubit,sportul columbofil.Din pacate a plecat dintre noi foarte repede ,au ramas lucrariile lui pentru noi.A fost un om adevarat ! A fost un adevarat prieten !

Cum procedam ?


Inaintea de ciocnirea oualelor cu circa 2-3 zile se administreaza mancare umezita.Si anume in prealabil cu 6 -12 ore se umezeste mancarea


Se toarna peste mancare, ulei cu usuroi,otet de mere cu miere,ceai , apa etc,scopul este ca sa ajutam porumbeii la formarea laptelui de gusa(pastei de alaptare.)

In aceasta perioada se administreaza mincare cu boabe marunte asa zisa "Amestec pentru pasari cu ciocul mic"Dupa iesirea puiilor,dupa 7 zile la acest amestec se adauga 10-15 la % mazare sau mazariche.

Orzoaica sa nu dispara din mancare,sa fie prezent circa 10-15 la %


In aceasta perioada se lasa ca porumbeii sa manince pana la saturate,insa nu se lasa niciodata mincare in hranitoare,mancarea ramasa in hranitoare se scoate afara.

Mai bine sa dai de 2-3 ori mincare la ei decat sa ramina ceva in hranitoare.Foarte important sa nu lasati nici un bob in fata lor.


Nu este o gresala sau o boala cand perechea repruducatoare in aceasta perioada

pierde din greutate.Insa trebuie sa tinem cont de urmatoarele :


In aceasta perioada hrana minerala sa fie prezenta in fata lor dar fara sare.
Scoateti si bucatiile de sare din fata lor.

Secretul cel mare conta insa in sare.Cum procedam ?


Sarea se administreaza in felul urmator:


Atentie Foarte Important !!!!!!!

Din trei in trei zile puneti cu o lingurita de cafea , sare la 6 litrii de apa !
In celelalte ziile puneti in apa otet de mere cu miere,vitamine,ceai de urzica ,miere etc.

Metoda este 100 % valabila.Am rugamintea ca cei care aplica reteta , si obtin fara doar si poate pui de calitate,sa -mi scrie prin e-mail de reusita.



Reteta Nr 30. "BOMBA DE ENERGIE "




Daca este sarbatoare si este Paste,hai sa revenim la subiectul meu in legatura cu seul de oaie .Am spus seul de oaie este o "Bomba de energie"folosit si de cel mai mare campion al prezentului domnul Koopman .

Cum folosim acest seu de oaie?Ei bine iarna cand porumbeii sunt flaminzi si seul il tai in bucati mici, desigur nu ramine nici o bucatica in hranitoare ,dar vara si in sezonul de zbor cum procedam ?

Secretul cel mai mare in columbofilie este "Porumbelul bun"si "Porumbelul in forma".


Daca reusesti sa conbini aceste doua lucruri iti garantezi 100% ca o sa fii cel mai mare campion al tarii !

Porumbeii de Maraton si de Fond au nevoie de foarta multa energie,ei au nevoie de grasimi,mincare cu continut in energie.

Cu zece zile inainte de inbarcare ,dam la porumbei 5 zile hrana dietetica dupa care 4-5 zile pina la inbarcare ,grasimi si mancare cu continut mare de energie.

Cum administram afceasta grasime.Cei care au taiat miel la tara,sau cei care au cumparat miel,sa puna pe de o parte grasimi de miel !

Procedura este in felul urmator;FIERBETI INCET ACEASTA GRASIME,SEUL,O FILTRATI SI APOI PUNETI IN FRIGIDER .De cate cantitate aveti nevoie cu ocazia concursurilor,scoateti din frigider puneti in cuptorul cu microunde sau intr-o cratita pe soba de aragaz,pana ce devine fluida si o amestecati cu mincarea.

Despre aceasta mancarea cu continut mare de energie am discutat anterior,porumb,mazare,orez,lapte praf floarea soarelui,canepa,rapita in.

Sorgul ,orzoaica si alte saminte minune ,dietetice cu 4-5 zile inaintea de inbarcare sa dispara din hranitoare,chiar si mazarea sa dispara cu o zii inaintea inbarcarii.!

Va doresc succes !



Reteta Nr 31 Selectia.

Marti 17 aprilie a doua zii de paste ,fara ca sa stiu ca la Vrancea a fost cutremur,am dus porumbeii la antrenament la 30 de Km.Porumbeii ca sa vina acasa trebuia sa treaca masivul Harghita.Am avut o pierdere insemnata,dar sunt constient de treaba"Cei care trebuie sa se piarda se si pierd".Porumbeii care s-au intors ,vineri au fost angajati de la 50 de Km ,atentie in ploaie.Pierderea a fost mult mai mica.

Secretul este porumbelul bun si sanatos !
Nu va uitati niciodata inapoi,mergeti inainte,adica daca ati pierdut "Coada alba"sau "Aripa minune ",si ce daca,nu intotdeauna porumbeii frumosi sunt si cei mai buni.

Sa fiti cu picioarele pe pamint ,statistica ne arata ca din 100 de porumbei sunt 2 ,foarte buni,10 buni in rest porumbei,obisnuiti , pentru ciorbita.

Sunt doua categorii de porumbei :Buni si Prosti.

Sa nu va lasati pacaliti,de vecin sau coleg"Am lansat 80 de bucati ,si nu am pierdut nici unul.Omul minte ,dar nu pe tine ci pe el insusi !

Cautati porumbeii aceia care in momentul lansarii se desprind din stol,astia o sa fie viitorii campioni,pe cand stolul face cercuri ca te ametesti uitandu-va la ei ,cei care se desprind sunt de mult acasa.

Nu va lasati pacaliti cu expresii aruncate aiurea"Casa","Rasa","Masa",prostii,porumbelul daca este bun poti sa tii,si intr-un coteti confectionat din lazi de citrice.

Am citit in viata mea multe articole frumoase si destepte.Nu inghit prostiile.Exemplu;

Paramixoviroza se trateaza,da ,si cancerul se trateaza,totusi majoritatea oamenilor mor de cancer.Luati-va dupa capul si mintea Dv.,eliminati dar foarte urgent din voliera,porumbeii bolnavi,ca nu o sa aveti rezultate niciodata,acesti porumbei sunt si o sa fie purtatori de boli.Nu o sa aveti sanatate,lucru cel mai important in columbofilie.

Majoritatea porumbeiilor campioni din lume au iesit din incrucisare.

Felicit colegii de la Romania Racing Pigeons pentru traducerea si publicarea articolului"Date despre originea porumbeiilor voiajori si culturile de baza ale unor celebritati columbofile"aparut in data de 18.02.2010.

Va recomand si eu ,ca sa faceti cuplurile dupa conbinatiile de porumbei care de-a lingul timpului au dat nastere la campioni.Aceste combinatii le gasiti in acest articol,publicat in data de 18.02.2010.

StIchelbau x Janssen

Aarden x Janssen

etc.

Sa nu va para rau de porumbeii pierduti,uitativa numai inainte ,la porumbeii buni si exceptionali,astia o sa fie in curind stalpul de baza al crescatoriei Dvs.

Inaintea inceperii concursurilor,faceti cit mai multe antrenamente cu ei.Nu distanta ci numarul antrenamentelor conteaza,ca porumbeii se se obisnuieasca.

Puteti sa faceti antrenamente in fiecare zii,de la distante mici.

Intre doua concursuri faceti doua trei antrenamente cu ei.

In toate sporturile conteaza atat antrenamentele facute cat si incalzirea facuta inaintea jocului.Nici sportul columbofil Nu este o exceptie .

Reteta Nr 32. Iodul varianta straina Blitzformul.
Blitzformul este o solutie speciala care mareste performantele si creste sanatatea porumbeiilor.Contine iod care stimuleaza metabolismul si glanda tiroida.Contine fier care ajuta la formarea globulelor rosii din sange.Fierul compus indispensabiil organismului,transporta oxigenul prin hemoglobina globulelor rosii.

In timpul concursului se administreaza 2-3 ml la 1 litru de apa,de doua ori pe saptamina.

Efecte:

-inbunatateste performantele de zbor

-intareste imunitatea porumbelului

-nari albi

-git curat

-pene stralucite

Blitzformul Nu se pune in adapatoare confectionate din cupru.

Fierul separat le gasiti in farmaciile noastre sub mai multe forme.O sticluta va costa intre 10-15 Ron.

Iodul combinat cu fierul le gasiti numai sub forma de Blitzform, produs de Rohnfried,o sticla de 100 ml va costa 55 Ron.



Reteta Nr.33 Secretul Columbofiliei.
Secretul columbofiliei este porumbelul bun.

Definitia porumbelului bun:Porumbelul care in cel mai scurt timp ajunge acasa de la

locul lansarii in voliera.Desigur ca sa ajunga in cel mai scurt timp acasa ,cel mai important lucru este sa aiba simtul orientarii.

Sunt mai multe ipoteze,forta gravitationala a pamintului,pozitia soarelui,cursul riurilor .etc.dar nimeni in lumea asta mare inca nu a dovedit exact cum se orienteaza porumbeii,desigur daca le-am stii nu ar fii interesant sportul nostru.

Contrazic toate ipotezele si dupa opinia mea, prioritate dau ,insusirii simtului de orientare cu care se nasc porumbeii.Asa se explica si desprinderea porumbeiilor din stol in momentul lansarii.Am facut cu ei antrenamente primavara,vara ,toamna si iarna.Cind majoritatea columbofiliilor au inchis porumei ,protejind impotriva rapitorilor,in luna noiembrie am facut antrenamente cu ei .Am facut lansare de la 10,25,50 de km dupa care am lansat de la 150 de km ,in asa fel incat trebuia sa treaca masivul Bucinul si Harghita.Am avut pierderi semnificative dar cei care au simtul orientarii cel mai bun sunt acasa.Tot asa am zburat cu ei iarna cand era zapada Lacul Sfanta Ana,cei mai buni au venit acasa,atunci despre ce mai discutam "Trebuie sa astepti primavara ca sa inverzeasca etc."Dupa opinia mea sunt prostii ,vin cu zicala romineasca cind copilul este mic si Nu este Petrica,daca creste mare Petru Nu se Face.Mari savanti ai columbofiliei au stabilit un procent din 100 de porumei se nasc 2,3 excelenti,foarte buni 5 buni,20 satisfacatori in rest ceilalti in cratita.Cei care nu poata sa inghita acest lucru sa nu se apuce de acest sport.

Marele Staf Dusardijn Nu a vrut sa dea pedigreu la porumbeii vinduti spunind"Eu de unde sa stiu care o sa fie cel mai bun,asta depinde cu ce insusire s-a nascut."De la 5,10 ,100 km porumeii care nu poseda acest simti al orientarii,intamplator vin si ei acasa,dar adevaratele concursuri incep peste 500 de km,unde pe linga simtul orientarii mai trebuie adaugat si conditia fizica.

Asa se explica in viata de toate zilele ca se nasc mari campioni un Messi ,Hagi care au simtul fotbalului,mari cantareti muzicieni care au simtul muzicii etc.Cunosc familii unde unul din copii este un foarte bun inotator,campion si salvamar celalalt nici sa inoate Nu stie.

In concluzie !

Pe linga pupila mica, pene de matase,musculatura,aripa de otel,statura,inteligenta etc.mai trebuie adaugat si insusirea simtului de orientare fara de care Nu exista nici un campion.Dupa opinia mea este cel mai important lucru pe care trebuie sa aiba un porumbel calator in rest sunt ipoteze ,interese si povesti de adormit copii.

Nimeni sa nu se supere pe mine ,sunt un om modest,normal ,cu piciarele pe pamint dar dupa opinia mea aste este purul adevar.!

Cum aflam daca un porumbel poseda acest simti al orientarii?Exista numai un singur caz zburind si selectand.Contrazic si pe cei care se lauda "Am lansat 40 ,am clasat 40,prostii,minte pentru el insusi sau din interese.

Contrazic si opinia unora care afirma ca tardivii nu poti sa zbori.Prostii ! Pe tardivii pot sa-i antrenezi si sa zbori ca si un pui de mai,insa procentul la pierdere este mult mai mare. De ce ? Deoarece Nu avem aceasi rabdare cu ei,nu asteptam sa naparleasca macar doua pene,Nu este asigurata perioada de acomodare si de zbor ca la aceia din luna mai.
Raportează
BADA 17 April 2012  
ORINTOZA

Aceasta boala este cauzata de Chlamydia psittaci apartinand virusilor mari. Ornitoza este o maladie grava. Infectia are loc prin contactul cu porumbeii din celelalte adaposturi. Ea poate fi transmisa si de insecte si de oameni. Boala se manifesta prin secretii nazale, umflarea pleoapelor, lacrimare intensa. Uneori, pleoapele raman lipite iar penele de sub ochi sunt aglutinate. In majoritatea cazurilor, conjunctivita scade in intensitate dupa 7-10 zile. Fiindca este blocat canalul lacrimal, pasarea lacrimeaza tot timpul iar hipertofierea capului produce o puternica mancarime. Clatirea ochilor poate reduce aceasta iritatie. Pasarile grav bolnave sufera de tulburari respiratorii. Ele stranuta des si isi freaca insistent capul. Chlamydiile se inmultesc mai ales in ficat, splina si maduva spinarii. Aceste organe se umfla, dar nu vizibil. In forma sa cronica apare inflamatia pleoapelor. Pentru ca pasarile bolnave elimina mari cantitati de germeni, de multe ori puii sunt periclitati. Adesea mortalitatea este crescuta in acazul acestora.

Ca terapie se vor administra antibiotice prin injectare si prin apa de baut. Durata tratamentului poate fi stabilita numai de doctorul veterinar, ea se poate intinde pana la 36 de zile, cu pauze. O buna ingrijire si o hrana completa sporesc simtitor puterea de rezistenta a organizmului in fata agentilor patogeni.


3. Ornitoza
Ornitoza este boala infecţioasă provocată de Chlamidia,care se poate transmite şi de la animal la om (zoonosis).
Îmbolnăvirile se înmulţesc în special în lunile mai iulie, precum septembrie-decembrie.
Doar la porumbeii tineri provoacă pierderi semnificative.Dacă se infectează animale mai în vârstă siptomele sunt vizibile foarte puţin sau de loc. Ornitoza intervine deseori în compania virozei respiratorii.Chlamidiile se divid în scaun, lichid lacrimogen,secreţii ale gatului şi nărilor precum şi în laptele de guşă. Atât animalele vizibil bolnave cât şi cele infectate latent pot fi răspânditori permanenţi de agenţi patogeni.
SIMPTOMELE BOLII
La debutul bolii şi la ornitoză se poate observa starea generală deranjată, ca şi activitatea redusă, consumul scăzut de alimente, consum de apă limitat, lipsă de capacitate şi pierderile mari din perioada de zbor. La unii porumbei în general doar la un ochi apare inflamarea pleoapei. Porumbeii reacţionează sensibil la lumina directă şi
îşi ţin ochii închişi. În urma procesului inflamator, canalul lacrimogen se îngustează
şi totodată se porneşte o producţie crescută de lacrimi. Acesta însă nu se scurge până în capătul canalului aşa că iese pe pleoapă.Scurgerea de lacrimă la început e apoasă,mai târziu lipicioasă iar în final datorită infecţiei bacteriene va fi un puroi mucos. Pleoapele se unesc, lichidul lacrimogen se adună în urma căreia ochiul închis se înmoaie.Dacă procesul de inflamare durează mai mult timp se formează o înceţoşare
a corneei cu orbire. Există şi starea de mâncărime. Porumbeii caută ameliorare
pentru această problemă şi îşi scarpină ochii cu aripile. Astfel se formează imaginea
caracteristică pentru ornitpză, când unele bucăţi de pene se lipesc de ochi.
În urma primului caz, tot mai mulţi porumbei ai efectivului vor arăta semne
ale îmbolnăvirii pleoapelor. În general, doar câţiva se îmbolnăvesc în acelaşi timp
astfel infectarea întregului efectiv durează până la 3-4 săptămâni. De multe ori boala atacă căileaeriene superioare. Apare curgerea nasului la început prin scurgere apoasă apoi a unei secreţii galbene-mucoase. Deschizăturile nărilor se înfundă, porumbelul respiră prin ciocul pe jumătate deschis. În urma infl amaţiei apare durerea şi senzaţiea de mâncărime pe care animalele deseori încearcă să le aline prin scărpinare. Porumbelul
încercă eliberarea căilor nazale prin strănut şi scuturare de cap, asemănător cu viroza respiratorie. În acele momente penele capului şi nările se murdăresc puternic. Infecţia cu Chlamydia poate evolua pneumonie, care se transpune în inflamaţia sacului pulmonar. Se produce aşa numita boală a plămânilor la care se poate auzi un huruit şi o respiraţie caracteristică. La infl amaţia căilor superioare, stă în general combinaţia de infecţie dintre Chlamydia şi Mycoplasmoză. La porumbeii mai în vârstă se pot observa mai mult boli cu o evoluţie lentă, cazuri cu simptome ale bolii slab manifestate. Această formă de decurgere abolii e periculoasă pentru că porumbeii trebuie să reziste unei boli de lungă durată , ceea ce provoacă în organism distrugeri în masă. Înmulţirea continuă a agenţilor patogeni încarcă fi catul cu substanţe toxice. Ţesutul fi catului în parte se distruge şi se reîncarcă cu ţesut adipos. Se formează fi catul de grăsime.
Infl amaţia îndelungată a căilor respiratorii şi a plămânilor şi setea de oxigen durabilă duce la suprasolicitarea inimii. Urmarea este afecţiune permanentă de inimă.
DIAGNOSTIC
Apariţia repetată, la unele animale, a infecţiei pleoapelor, sau ciocul căscat
datorită lipsei de oxigen, trezeşte bănuiala existenţei ornithozei. Cu ocazia biopsiei e
evidentă mărirea semnifi cativă a fi catului şi a splinei. Splina se poate mări şi la de
trei ori faţă de mărimea naturală şi va avea o formă caracteristică cilindrică. Doar analizele laboratorice pot stabili defi nitiv dacă ne aflăm în faţa ornitozei.
TRATAMENT
Tratamentul potrivit al ornitozei este deosebit de importantă din următoarele motive:
există posibilitatea infectării omului, răspândirea lentă a bolii ameninţă întreg efectivul de urmaşi (riscul decesului în proporţie de 80%), ornitoza lentă deschide porţile îmbolnăvirilor noi iar ornitoza netratată duce la distrugeri organice ireparabile.
Deoarece ornitoza în multe cazuri apare în compania virozei infecţioase iar separarea
e posibilă fără proceduri laboratorii costisitoare, tratamentul trebuie să se direcţioneze în ambele sensuri. Chiar dacă se îmbolnăveşte doar un animal, trebuie tratat întreg efectivul. Totodată trebuie ştiut că efectul antibioticelor cu spectru respirator nu are ca fi nalitate distrugerea bacteriei ce doar blochează dezvoltarea acesteia. Pentru
eliminarea completă trebuie să intervină imunitatea porumbelului . Pentru creşterea
imunităţii este nevoie de timp de aceea tratamentul trebuie să dureze mult.
Metodă:
Gambazin – 5 g / 2 litri apă
1. 5 zile tratament + 2 zile Avipharm
şi Gervit W
2. 5 zile tratament + 2 zile Avipharm
şi Gervit W + pe boabe RO 200
3. 5 zile tratament + 2 zile Avipharm
şi Gervit W
4. 5 zile tratament + 2 zile Avipharm
şi Gervit W + pe boabe RO 200
Total 28 de zile de tratare!
Tratamentul se indică a fi terminat cu două săptămâni înainte de prima competiţie. Nu
este indicat efectuarea tratamentului decât o singură dată pe an. În perioada concursurilor sau la reproducţie se pot efectua serii mai scurte cu Gambazin – 1 -2 zile sau chiar 5 zile când se observă probleme. Pentru eradicarea însă în totalitate o cură ce cea arătată mai sus este obligatorie.
PREVENIRE
Cele mai importante reguli pentru preîntâmpinarea ornitozei: porumbeii
trebuie întreţinuţi într-o stare corporală bună şi trebuie menţinută o climă sănătoasă
în crescătorie. Supra aglomerarea trebuie evitată iar la introducerea de noi porumbei în crescătorie se recomandă carantina.


Ornitoza
Ornitoza este o boală destul de frecventă la porumbei şi este transmisibilă la om ( provocând o afecţiune pulmonară, care se manifestă sub formă de gripă, cu febră, care deşi par a dispărea după 1-2 săptămâni, uneori aduc complicaţii şi se pot solda chiar cu moartea persoanei respective).
Cei mai predispuşi la această boală sunt puii de până la 5-6 luni. Îmbolnăvirea acestora se realizează prin apa, furajele sau obictele din jur infectate prin lacrimile, scurgerile nazale, laptele de guşă sau excrementele porumbeilor bolnavi, dar mai ales prin inhalarea aerului contaminat. Prin aer se pot infecta uşor şi crescătorii de porumbei.
Pe lângă cele enumerate anterior, răspândirea infecţiei este favorizată şi de aglomerarea porumbeilor în coşurile de transport, căldura excesivă de pe perioada verii, ce usucă fecalele contaminate şi în urma măturării acestora germenii sunt ridicaţi în aer, în prezenţa porumbeilor; altă cauză ar putea fi lipsa vitaminelor din organism, precum şi alte infecţii secundare. Insectele, şobolanii şi şoarecii pot ajuta, de asemenea, la răspândirea infecţiei.
Ornitoza se poate manifesta sub două forme: latentă sau acută. Prima formă nu are simptome specifice vizibile, porumbelul bolnav fiind fără formă sportivă şi lipsit de voiciune, adesea întârziind la revenirea acasa. Acesta consumă puţină hrană şi bea multă apă, iar rata de mortalitate este destul de mare.
Ornitoza acută, care se întîlneşte în special la pui, se manifestă prin inflamarea ploapelor, lăcrimarea intensă, clipitul des, o reacţie negativă la lumină, pleoape lipite şi pene de sub ochi aglutinate; apar inflamaţii ale mucoasei nazale, scurgeri nazale, care pot deveni purulente, tulburări respiratorii, bronşită, diaree puternică, de culoare cenuşie-verzuie, care este urmată de o puternică slabire. Porumbelul strănută, scutură din cap şi îşi şterge ciocul de pene pesntru a înlătura scurgerile nazale. Pot apărea şi înflamaşii ale articulaţiilor, însoţite de pareze sau paralizii. Mortalitatea la puii de 15-20 de zile este foarte crescută.
Pentru a preîntâmpina răspândirea ornitozei sunt contraindicate ţinerea prorumbeilor împreună cu alte păsări de câmp, supraaglomerarea, lipsa de aerisire, ridicarea în aer a prafului. De asemenea, sunt necesare examenele de laborator periodice.
Pentru tratarea individuală a porumbeilor se foloseşte tetraciclina, drajeuri a 0,250 g, care se administrează din 6 în 6 ore, 1/6-1/4 de drajeu odată cu complexul B, câte jumătate de drajeu la pui şi un drajeu la adulţi. Oxitetraciclina injectabilă se administrează 0,5cm3 în masa musculară a pieptului, repetându-se la 24 de ore. Cloramfenicolul se administrează oral, 200mg în prima zi şi 150 mg în următoarele 4 zile, după care se realizează o pauză de 2 zile şi se reia tratamentul în acelaşi mod.
Dacă se tratează intregul efectiv, tetraciclina se administrează în apa de băut sau în furaje: 2-3g la 1l de apă sau 0,4-0,5g la 1kg de seminţe, în 2 sau 3 ture de câte 5 zile, cu pauză de 2 zile intre primele două şi de o zi după cea de-a doua tură. Tetraciclina se dizolvă în apa în care s-a adăugat soluţie 1% de acid citric. Oxitetraciclina clorhidrică se administrează 4g la 1l de apă timp de 3-4 zile, cu o pauză de o zi, după care tratamentul se reia.
Tratamentul se administrează împreună cu polivitamine, în special vitamina B1, fiind contraindicate în acest timp preparatele pe baze de calciu.
Raportează
BADA 17 April 2012  
Micoplasmoza este o boala care apare mai ales toamna. Contaminarea se face prin secretiile nazale infestate cu micoplasme. Agentii patogeni sunt bacterii imobile. Imbolnavirea are loc atunci cand organismul este deja slabit de o alta boala. Maladia se transmite prin apa de baut, excremente, dispozitivele de alimentare si prin contactul direct de la pasare la pasare (de exemplu prin atingerea reciproca a ciocului). La 7 pana la 14 zile de la contaminare porumbeii prezinta o secretie nazala, sero-mucoasa initial, gri-murdara, chiar purulenta, mai tarziu. Mucoasele cavitatilor nazale sunt inflamate si ingrosate, negii nazali (carunculii) se coloreaza in gri, iar respiratia este greoaie, zgomotoasa, chiar sforaitoare. Sacii aerieni se pot si ei inflama. Pasarii infectate i se fac mai multe injectii cu antibiotice si intregii crescatorii i se administreaza antibiotice prin apa de baut. Tratamentul preventiv este recomandat de medicul veterinar.

Simptome de micoplasmoza:

•productii nazale abundente;
•lacrimarea ochilor;
•conjunctiva inrosita;
•respiratie ingreunata cu efecte sonore de pufait;
•scaderea instinctului de zbor, lipsa pudrajului.
Terapie: Cinci zile de tratament cu antibiotice, apoi cinci zile cu administrare de probiotice (Entrobac) in apa de baut. Se recomanda tratament cu produs combinat, eficient impotriva mai multor boli.

Profilaxie:

•intarirea sistemului imunitar;
•asigurarea de aer proaspat, curat si fara praf; in voliera inchisa se pulverizeaza o data pe saptamana cu Bio-Air-Fresh


MICOPLASMOZA - (simtome)in partea din spate a gatului se vede o substanta mucilaginoasa(muci in gat)
- gainat moale apatos


MICOPLASMOZA
Este o boala ce afecteaza in special aparatul respirator.
Micoplasmoza este prezenta in stare inactiva la generatii succesive de pasari datorita faptului ca se transmite prin oua.
Infectia poate sa se declanseze cand dispune de factori favorizanti: stres, vaccinari, supra aglomeratie, transporturi grele si lungi, mizerie in crescatorie, etc.

Tratamentul se poate realiza timp de 5-7 zile si repetat dupa o pauza de 3 zile.
Produse folosite: OXITETRACICLINA pulbere, ERITROM (1-2 gr/litru apa/zi), TYLAVET pulbere, ENROFLOXAROM (1 ml/litru apa/zi), AVIAN PROTECT pulbere ( 1 gr/litru apa/zi) sau comprimate (1cpr/kg greutate vie/zi).






MICOPLASMOZA - DOXI-H pulbere (buvabil) - 1 g / 1 l apa

Micoplasmoza
Unii cercetători afirmă că toţi porumbeii sunt purtători de microplasme. Boala este determinată de anumiţi factori favorizanţi, precum suprapopularea crescătoriilor, temperatura scăzută, sau o hrănire necorespunzătoare.
Contaminarea cu micoplasmoză se realizează în timpul concursurilor, prin transportarea porumbeilor în cuşti nedezinfectate. Simptomele acesteia sunt respiraţia greoaie, zgomotoasă, scurgerile nazale şi o putere redusă de zbor. De asemenea, porumbeii sunt abătuţi, au pleoapele umflate, mănâncă puţin şi slăbesc.
Aşadar, pentru a preveni această boală, trebuie să se asigure cele mai bune condiţii în adăposturi precum şi de transport.
Tratarea micoplasmozei se realizează cu spectam (injecţii intramusculare), gallimicină injectabilă sau pulbere ( 1/8 linguriţă timp de 7 zile). Dacă boala evoluează, se recomandă administrarea de cloramfenicol drajeuri (0,20g/kg, timp de 2 zile).
Raportează
BADA 17 April 2012  
Coccidioza (eimerioza) nu este o boala foarte grava si, ca si in cazul tricomonozei, porumbeii au in organism mereu un numar de coccidii care nu ii afecteaza vizibil, dar care pot declansa boala sub influenta anumitor factori. Multi crescatori nu trateaza medicamentos coccidioza deoarece este bine stiut ca aceasta boala poate fi tinuta in frau prin pastrarea unei crescatorii uscate. Este general valabil faptul ca un mare inamic al porumbeilor este umezeala.

Simptome de coccidioza:

•diaree (uneori hemoragica);
•slabire, apatie;
•sete exagerata;
•penaj mat, zburlit;
•porumbeii maturi manifesta somnolenta;
•la femele, se produce intarzierea ouatului.
Porumbeii bolnavi elimina odata cu excrementele oochisti care sunt transmisi mai departe prin ciugulit. Iata de ce curatenia, gratarele de podea, hranirea exclusiv in hranitor si alte masuri de igiena in crescatorie sunt utile. Adapatorile se pun pe un suport ingust si nu direct pe podea pentru a limita la maxim posibilitatile porumbeilor de a murdari apa cu dejectii.

Tratament: Medicamentatie: Coccistop, BS, Amprol-plus

COCCIDIOZA -puii din ou nu pot ciocni coaja si mor
-porumbeii maturi se manifesta prin stare de somnolenta
- la femele, se produce intarzierea ouatului


PREVENTIA SI TRATAMENTUL COOCIDIOZEI
AMPROLIUM 20%, pulbere hidrosolubila, 2 g / l de apa / zi, timp de 5 zile, curativ sau preventiv, 1 g / l de apa / zi, timp de 2 – 3 zile, periodic.


COCCIDIOZA
Tratamentul se poate administra individual cu SULFACOCCIROM comprimate (1 cpr/500gr. greutate vie/zi), in 2 reprize de 2 zile consecutiv, despartite de o pauza de 3 zile.



COCCIDIOZA - COCCISTOP (buvabil) - 1 ml / 1 l de apa
- SULFACOCCIDIN ( buvabil) -1 ml / 1 l apa

- SULFACOCCIDIN ( comprimate ) 1 comprimat / 1 porumbel


SULFACOCCIROM (combate coccidioza)
Soluţie buvabilă
4. INDICAŢII

Produsul se administrează la puii tuturor speciilor de păsări domestice şi de vânat (găini, curci, bibilici, prepeliţe, fazani, păuni inclusiv porumbei) in tratamentul coccidiozei şi al bolilor infecţioase.
Tratamentul cu Sulfacoccirom se va asocia obligatoriu cu vitamina K3, care previne eventualele hemoragii provocate de sulfaquinoxalină.
6. REACŢII ADVERSE

Depăşirea dozelor prescrise face ca sulfaquinoxalina să accentueze hemoragiile preexistente.
La porumbei se administrează în apa de băut:

- preventiv: 1,4 ml/litru apă/zi, 2 zile consecutiv, apoi 1-5 zile pauză, urmată de 2 zile tratament.

- curativ: 2 ml /litru apa/zi, 2-3 zile consecutiv, apoi 3 zile pauză, urmată iar de tratament cu 1,4 ml/ litru apă/zi, 2 zile consecutiv. Daca semnele de boală nu s-au estompat, după o pauză de 2 zile se administrează încă 2 zile, 1,4 ml/litru apă. Se va asocia obligatoriu Vitamina K3 soluţie buvabilă pentru a preveni eventualele hemoragii provocate de sulfaquinoxalina. Nu se vor depăşi dozele indicate. În timpul călduros, soluţia se dă în apa de dimineaţă, iar în restul zilei se va da apă obişnuită. Se va calcula astfel ca apa de dimineaţă să ajungă la toţi porumbeii.

9. RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ

Se va respecta schema de tratament indicată.

Tratamentul curativ cu Sulfacoccirom va fi urmat de un tratament de redresare cu polivitamine (Complex Polivitaminic Buvabil). Înainte de folosire, flaconul se agită bine.

11. PRECAUŢII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE

A se păstra la temperatură mai mică de 25º, în ambalajul original.


TERMEN DE VALABILITATE

Timp de 2 ani.

ULTIMA REVIZUIRE A PROSPECTULUI
Iulie 2008



COCCIDIOZA


Coccidioza se manifestă la toate mamiferele şi păsările, ea fiind produsă de diferite tipuri de protozoare, specifice speciei pe care o afecteaza.
La porumbei coccidioza este des întalnită şi deobicei se observă doar la pui, deoarece prezenţa coccidiilor în organism, în cantitate mică, conferă imunitate, aşadar adulţii deşi sunt purtători ai acestei boli, ei nu sunt afectaţi de ea. Boala se manifestă prin diaree, care uneori poate fi hemoragică, printr-o stare de tristeţe, apatie, lipsa poftei de mâncare, utilizarea unei cantităţi mari de apă, slăbire, penaj zburlit şi mat sau piele vânăt-albăstruie.
Păsările bolnave elimină prin fecale ouă de coccidii, care pot supravieţuii în mediul exterior până la 10-12 luni şi se pot dezvolta, dacă condiţiile le sunt prielnice, în 24-48 de ore. Coccidiile pot ajunge în apa sau in hrana consumată de porumbeii tineri, astfel având loc infestarea lor. De aceea, pentru a preveni manifestarea acestei boli se recomandă evitarea suprapopulării adăpostului şi păstrarea zilnică a curăţeniei, prin ridicarea fecalelor, astfel ca factorii infestanţi să nu ajungă în apă sau în mâncare. De asemenea este importantă dezinfectarea periodică a întregii crescătorii.
Pentru tratarea acestei boli se pot folosi Galisan (comprimate care sunt administrate fiecărui porumbel), Sulfamide( ½ comprimat pe zi, timp de 6-7 zile, oral sau în apa de băut, combinat cu administrarea vitaminelor), Coccistop( soluţie sau pastile).
Raportează
BADA 17 April 2012  
TRICOMONOZA. Uneori agentii tricomonozei pot invada sinusurile prin deschizatura din palatul gurii si pot forma un nodul acolo. Pasarile prezinta o umflatura dura de-alungul fruntii, intre zona narilor si ochi. Medicatia anti-tricomonoza se administreaza timp de- zile, pentru a opri infectia activa. Dupa aceea, se face incizie in piele deasupra zonei celei mai proeminente a nodulului, ducand la exteriorizarea acestuia. Odata inlaturat, este mai bine sa se continue cu medicatia anti-tricomonoza timp de mai multe zile. Insanatosirea este, de obicei, linistita

1.TRICHOMONOZA (boala parazitara)produsă de
Trichomonas gallinae
Pui: anorexie, stomatită, angină pseudomembranoasă, jetaj, disfagie, noduli (chiar cât o alună).Mortalitate 30%.
La adulţi apar mucozităţi din cioc, respiraţie greoaie, raluri,
oboseală De la porumbeii în viaţă sau cadavre foarte proaspete se execută un examen de laborator pe rectat de mucoasă orofaringiană (examenul se execută foarte rapid, deoarece paraziţii se inactivează rapid (în general nu se pune diagnostic pe cadavre) Contaminarea se face prin apa de băut (adulţi) sau prin hrănirea cu laptele din guşă (pui).Tratament:
ROMETRONIDAZOL pulbere 25-50 mg/porumbel sau COLUMBOBIOFORT cpr sau FLAGELSTOP pulbere şi Polivitamine (CPB,BIOVIT PLUS,AD3E,VITA B COMPLEX).
Adăposturile vor fi dezinfectate zilnic cu DECONTAMINOL, CATIOROM, JAVEL

2.TRICOMONOZA -in partea din spate a gatului se vede o substanta de culoare alb branzos
-puii din cuib cer mancare tot timpul
-porumbeii bolnavi slabesc
- pe timpul noptii , cand porumbeii dorm se aud asa numite sforaituri


- Lamaia, otetul de mere cu miere au rolul in prevenirea trichomonozei si prevenirea bolilor respiratorii.
- Trichomonoza este cancerul porumbeilor !

3. PREVENTIA SI TRATAMENTUL TRICHOMONOZEI
FLAGELSTOP (pulbere hidrosolubila cu metronidazol si vitamina C), 10 g / 40 porumbei (2 l de apa) / zi, timp de 3 – 5 zile (preventiv), pana la 7 zile (curativ)…
… sau individual, COLUMBOVIOFORT comprimate: (2 cpr / zi, timp de 3 – 5 – 7 zile). Daca din apa din zona dvs. este dura, va sugeram sa administrati in plus
VITAMINA C pulbere (1 g / 2 l de apa) simultan cu FLAGELSTOP – ul.

TRICOMONOZA(malai)
Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de METRONIDAZOL. Doza preventiva este de 20-25 mg/ porumbel/zi, timp de 3-5 zile, iar cea curativa este de 50 mg/porumbel/zi, timp de 5-7 zile consecutiv.
Individual putem folosi COLUMBOVIOFORT comprimate de 10 mg ROMETRONIDAZOL.




TRICOMONOZA - FLAGELSTOP (buvabil) -1 plic (50g) / 2,5 l apa
-ENTEROGUARD (comprimate) - 1 sfert de comprimat / porumbel
- COLUMBOVIOFORT (comprimate) - 1 comprimat / porumbel
- FLAGYL uman (buvabil) - 7 ml / 1 l apa

Tricomonoza
Tricomonoza (intalnita si sub denumirea de trichomonoza sau “malai“) este cea mai raspandita boala a porumbeilor. In articolele in limba engleza, o gasiti sub denumirea de trichomoniasis sau canker.

Simptome de tricomonoza:

■inghitit repetat; se poate observa mai ales dupa ce pasarile aterizeaza de la antrenament
■depuneri galbene in cioc si gat, de unde si denumirea populara de “malai”
■penaj zburlit
■apatie
■scadrea greutatii, lipsa de vioiciune
■consum crescut de apa – acesta da si asa numitele “cuiburi umede”, cand parintii cu tricomonoza pompeaza in pui multa apa
■ezitarea de a zbura
Majoritatea porumbeilor au tricomonoza in timpul vietii, dar rareori simptomele ei se pot vedea la pasarile mature. Stresul provoaca o crestere a numarului tricomonadelor si boala incepe sa afecteze porumbelul. Arata zgribulit, inceteaza sa se mai hraneasca si slabeste, iar daca nu este tratat la timp, moare. Puii sunt cei mai afectati. De aceea unii crescatori obisnuiesc sa-i trateze de tricomonoza imediat dupa intarcare. Altii nu fac acest lucru, deoarece doresc ca puii sa-si dezvolte imunitatea. Trateaza doar in timpul etapelor, cand stresul intra in scena. Daca pasarile nu pot ramane sanatoase la un nivel minim de stres, nu trebuiesc tinute.

Pasarile mature introduc puilor cantitati mici de tricomonade in timpul hranirii, si astfel acestora le creste imunitatea treptat.

Tricomonadele sunt niste flagelate, si se deplaseaza in fluide. Asadar, toti porumbeii de concurs “curati” pot lua imediat tricomonoza in mijlocul de transport, cand sute sau mii de porumbei beau din acelasi recipient.

Boala are mai multe forme:

■forma faringeala – este cea mai intalnita. Crescatorii observa depuneri galbene in gatul pasarii. In cazurile severe, aceste depuneri pot ingreuna hranirea sau chiar respiratia
■forma ombilicala – se transmite de la cuibul infectat in corp la puii inca mici, la nivelul abdomenului
■forma pe organe – in cazurile cele mai severe, tricomonoza afecteaza organele interne. Este deseori gasita in ficat. Majoritatea pasarilor vor muri din cauza disfunctionalitatilor ficatului
TRATAMENT

Ronidazolul este o substanta des folosita in tratamentul tricomonozei. Dimetridazolul si metronidazolul au fost retrase de pe piata datorita riscurilor de efecte secundare.

Medicamente eficace, speciale pentru porumbei si intalnite pe piata din Romania: Tricoplus, BS, Flagelstop, Columboviofort.

Este bine sa nu se abuzeze de aceste medicamente (sa nu se foloseasca la intamplare, sau fara motive intemeiate) deoarece tricomonadele pot deveni imune. Tratamentul se face conform indicatiilor de pe prospecte.

Recomandari pentru administrare:

■nu se administreaza mai putin decat este recomandat deoarece tricomonadele mai puternice pot supravietui si pot forma o familie care cu greu se mai elimina
■avand in vedere ca majoritatea medicamentelor se dau in apa de baut, se tine cont de faptul ca iarna porumbeii beau mai putina apa iar vara mai multa; de aceea unii crescatori prefera dozarea prin hrana, umectand boabele de care se va lipi pulberea medicamentoasa


Trichomonoza


•Cauze :
- Protozoar ( unicelular ) parazit
- Parazitul este localizat in gusa, gat si esofag – Pasarile tinere sunt mai susceptibile
- Boala intalnita la nivel mondial
- 80 % dintre porumbei sunt infectati
•Infestatia :
- Contact direct: batai , …
- Prin apa de baut
- Prin laptele de gusa


Simptome :
•Tineret
- membrane galbene in gat
- pete cu aspect de “branza”
- in cazurile severe se observa si infectii (abcese) la nivelul organelor interne si ombilic
•Pasarile batrane
- majoritatea timpului: nu prezinta simptome
- rezultate proaste la concursuri
- ocazional :
* gat rosu
* mucus in gat
* membrane galbene


Diagnostic :
•Examinarea microscopica a exsudatului din gusa
- inainte de imperechere
- inainte de sezonul de concurs
- in timpul sezonului de concurs
Preventie :
•Curatarea si dezinfectia adapatorilor
•Tratamente preventive
- 6 zile produse pe baza de ronidazol
* In timpul clocitului
* Inaintea sezonului de concurs
- 2 zile la interval de 2 saptamani in timpul sezonului de concurs
Tratament :
•Produse pe baza de ronidazol timp de 6 zile (de ex. Tricho Plus)
•produse pe baza de metronidazol (de ex. Flagyl tablete)


TRICOMONOZA


Tricomonaza sau “mălai” este o boala des intâlnită la porumbei. Aceasta afectează în principal puii din cuib, de 6-15 zile, şi porumbeii tineri de până la 3 luni. Porumbeii maturi sunt, în cele mai multe cazuri doar purtători ai acestui parazit, fapt care le oferă un anumit grad de imunitate. Boala se poate manifesta si la adulţi, atunci când aceştia prezintă o slăbire a rezistenţei organismului, cauzată de o altă boală, sau datorită unei alimentaţii neechilibrate, din care lipsesc cantităţiile necesare de săruri minerale şi vitamine.
Transmiterea bolii se face direct de la porumbeii purtători la cei sănătoşi, mai ales prin contaminarea apei. Aceasta se manifestă sub două forme, acută şi cronică. Forma acută apare îndeosebi la pui, iar simtomele sale sunt tristeţea, somnolenţa, lipsa poftei de mâncare. De asemnea, mai poate apărea şi diareea cu excremente spumoase, iar în cazul netratării bolii, porumbeii mor în 8-10 zile de la contaminare. Forma cronică apare mai ales la adulţi şi se manifestă în timp.
Boala se manifestă la nivelul faringelui sau a organelor interne. Prima varianta este cea mai des intâlnită şi apare ca o umflătură uşoară de culoare alb-gălbuie. În fază incipientă, aceasta se desprinde uşor, fără a lăsa în urmă leziuni, dar într-un stadiu mai avansat, umflăturile se pot extinde la cioc, în esofag şi în guşă. Aceste umflături primesc cu timpul un aspecte brânzos, fiind ataşate mucoasei, iar prin înlăturarea lor vor rezulta leziuni ale mucoasei de o culoare roşu-aprins. Într-un stadiu mai avansat, depozitele alb-gălbui se transformă în noduli, care vor cauza deformarea capului, a gâtului sau devierea ciocului. Tricomonaza manifestată la nivelul organelor, mai ales la nivelul ficatului, şi mai rar la pancreas, cecum sau rect are o evoluţie de lungă durată, iar semnele sunt mai puţin evidente, eventual sub formă de diaree.
Pentru a se preveni apariţia acestei boli, se recomandă introducerea în crescătorie doar a porumbeilor care au fost examinaţi în prealabil, precum şi realizarea unui control periodic, la şase luni; evitarea suprapopulării crescătoriei şi păstrarea curăţeniei şi nu în ultimul rând administrarea dozelor necesare de substanţe nutritive în cadrul hranei zilnice.
Pentru tratarea acestei boli se pot folosi metronidazol-ul uman( in prima zi ½ pastila, apoi pana la 3-5 zile câte ¼ pastila), ronidazolul ( timp de 4-10 zile, în combinaţie cu vitamine), Flagelstop (1 plic/2,5 l apă), Enteroguard ( ¼ comprimat/ porumbel ), Columboviofort( 1 comprimat/porumbel), Flagyl uman (7 ml/ 1l apă).
Raportează
BADA 17 April 2012  
SALMONELOZA DENUMIRI SINONIME paratifoza,paratifoida,ologeala sau paralizie.

Evolutia,gravitatea si extinderea bolii sunt legate de factorii favorizanti,stresanti,cum ar fi greseli in hranire,deficiente de microclimat(umiditate,microbism)in adapost,transporturi obositoare,schimbarea crescatoriei,organism slabit in urma cresterii puiilor,a unor parazitoze(ex.viermi intestinali)sau altor boli care evolueaza in aceelasi timp.

SURSELE PRINCIPALE DE INFECTIE implicate in aparitia si declansarea focarelor in salmoneloza sunt reprezentate de :

porumbei bolnavi sau purtatori de boala

alte specii de pasari,vrabii,gaini etc.

rozatoare

Acestia elimina germenii prin excremente si pot infecta porumbeii.

Infectia se realizeazacu predilectie pe cale digestiva.

Infectia poate fi: orala
respiratorie
ovariana

SALMONELELE MOBILE,prin miscarile proprii,pot patrunde in circa 2 zile prin porii cojii de ou in interiorul acestuia.

Boala evolueaza acut de regula,la puii din cuib,in varsta de 5-12 zile,moartea survenind in cateva zile.

Asemenea forme acute se pot intalni si la puiandrii sau chiar la adulti,boala evolueaza lent,asimptomatic sau cu semne de boala sterse.

MANIFESTARILE BOLII sunt in functie de organele atinse de infectie,deosebindu-se de urmatoarele:

FORMA INTESTINALA (de enterita) exprimata prin:

- diaree apoasa urat mirositoare,de culoare GALBUIE SAU VERZUIE,legat de felul de furajare si de o eventuala afectare a ficatului.

-depuneri de fecale pe penele din jurul cloacei ca si pe penele cozii.

-tristete

-lipsa poftei de mancare

-sete pronuntata

-ochi retractati
indivizii bolnavi slabesc repede si moartea survine in cateva ore(in forma septicemica)la puii din cuib sau in 4-6 zile din cauza dezhidratarii.

FORMA ARTICULARA se manifesta prin:

-umflaturila nivelul articulatilor(artrite)
-pareze la picioare sau aripi,degete, cot etc.
-pasarea nu poate zbura
-trenarea aripii
Aceste artrite se pot transforma in ARTROZE sau chiar in PARALIZIA membrului respectiv.


FORMA NERVOASA

-tulburari de echilibru,pasarea se clatina,tine capul pe spate sau lateral.

FORMA MIXTA

se desfasoara cu simtomele descrise in celelalte forme.


FORMA CRONICA

in afara de celelalte forme de boala,retinem atentia asupra unei evolutii lente cronice,care se intalnesc mai mult la adulti, ca urmare a rezistentei mai mari a acestora:

-refuza zborul
-incapacitatea de a zbura
-schiopatare
-sterilitate la masculi
-oua deformate sau cu coaja moale
-in timpul naparlirii pierd cateva pene in sange.
Se constata si tulburari in reproductie,femelele ca urmare a afectarii ovarului sau oviductului(ovarite,salpingite salmonice) fac oua cu aspect schimbat de culoare GRI-VERZUIE,cu galbenus branzos,uneori ouale au un aspect normal,dar embrionul este mort,alteori puiul este neviabil si moare la eclozare sau la 1-2 zile dupa aceea.

Acesti subiecti a caror boala poate trece neobservata, sunt PURTATORI si EXCRETORI de germeni,sunt un pericol permanent de infectie,ei trebuie ELIMINATI din crescatorie,atat masculii,dar mai ales FEMELELE,ale caror posibilitati de difuzare a contagiului sunt mai mari.


MODIFICARILE ANATOMO-PATOLOGICE

sunt in functie de evolutie(acuta sau cronica) precum si in forma in care s-a desfasurat boala.

IN CELE ACUTE se obs. leziuni de enterita,hipertrofia ficatului si splinei aceasta aceasta este palida,iar ficatul capata o nuanta usor cenusie.in formele de evolutie lenta,in care in timpul vietii pasarile au prezentat schiopaturi la necropsie se vad leziuni de artrita(articulatia este marita in volum),artrita fibrinoasa sau artroza,congestia intestinala,uneori si pulmonara,se pot observa leziuni nodulare de o nuanta alb-galbuie pe cord,ficat,splina,iar muschii pieptului sunt emaciati si cu mici focare,ca niste abcese.


MASURI DE COMBATERE


sa retinem ca dupa aplicarea tratamentului curativ,chiar daca salvam viata porumbelului,acesta ramane PURTATOR.

se vor trata exemplarele cele mai bune si numai daca prezinta o forma usoara.


TRATAMENTUL
(preventiv sau curativ) se efectueaza intregului efectiv de porumbei.

In timpul tratamentului cu antibiotice(cloramfenicol,gentamicina,oxitetraciclina etc.) in hrana se adauga OBLIGATORIU drojdie de bere(este probiotica)in proportie de 1-2 la suta fata de cantitatea de furaj,de asemenea este recomandabil sa li se asigure VITAMINE(in special complex B,A,K)in intervalele de timp dintre administrarile de antibiotice.In apa de baut se va adauga ALBASTRU DE METILEN un mililitru de solutie 1la suta in 4-5 litri de apa.


TRATAMENTUL CURATIV
OXITETRACICLINA CLORHIDRICA,pulbere solubila in apa 2-3 grame la litru de apa(fantana) timp de 5-7 zile.sulfotin( 1g la 1l de apă, timp de 5 zile), tetraciclina clorhidrică pulbere ( 4g la 1l de apă, în prima zi, apoi 2g la 1 l de apă sau 2g la 10kg de furaje concentrate, de 2-3 ori, la un interval de 4-7zile), neomicina (0,05-0,06g la 1l de apă, timp de 3-4 săptămâni, pentru întregul efectiv).
Boala se poate preveni prin vaccinarea păsărilor cu ser antiparatific.




SALMONELELE PASARILOR POT FI PRODUSE SE SALMONELE MOBILE SAU IMOBILE.IN GRUPA BOLILOR PRODUSE DE SALMONELE MOBILE AMINTIM SALMONELOZELE(PARATIFOZELE)PORUMBEILOR,IAR IN CELE PROVOCATE DE SALMONELE IMOBILE (PULOROZA SI TIFOZA).

PULOROZA AFECTEAZA IN SPECIAL GAINILE,PORUMBEII SUNT MAI PUTIN SENSIBILI LA S. PULLORUM.

PREVENIREA

Pentru a preveni sau a stopa răspândirea salmonelozei se recomandă asigurarea condiţiilor de igienă şi de hrănire corespunzătoare, şi anume aerisirea, umiditatea redusă, curăţenia zilnică, respectiv amplasarea hrănitoarelor şi adăpătorilor în locuri unde nu pot fi murdărite cu fecale, depozitarea furajelor în magazii în care să nu aibă acces alte păsări la ele, asigurarea unei hrăni echilibrate, cu furaje nemucegăite, precum şi efectuarea testelor clinice şi dezinfectărilor periodice.

ANTIPARAZITARE EXTERNE
Urmatoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei (pasari in
general):
DIAZINON (Diazol, Romparasect Forte, Neocidol, Scabizol)
AMTRAZ(Taktic, Semcar)
Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), extractele naturale din plante si dioxidul de siliciu.

TETRAMERES FISSILSPINA(TETRAMEROZA)
semnele clinice
porumbeii slabesc nu digera hrana(apar boabe intregi in fecale)
examen necropsic
se obs. leziuni ulceroase in mucoasa stomacului glandular si depistarea parazitilor in noduli(ghemuri)
TRATAMENT-se poate incerca ROMBENDAZOL.
Raportează
BADA 17 April 2012  
TULBURARI DE REPRODUCTIE Tulburările de reproducţie au ca rezultate ouă infecunde, ouă negre( cu embrionul mort), pui care mor în preajma eclozionării, pui slăbiţi de putere care mor la 1-2 zile după ce au ieşit din ou sau care nu au puterea de a ciocni oul în scopul de a ieşi din el.
În timpul reproducţiei pot avea loc anumite accidente:
• Ouatul intraabdominal: ovula desprinsă de pe ovar nu reuşeşte să ajungă prin trompă în oviduct, căzând în cavitatea abdominală, ceea ce poate cauza chiar peritonită, deci moartea porumbiţei.
• Ruptura oviductului: datorită unei alimentaţii improprii, poate avea loc aceast caz, ceea ce va duce la căderea oului în cavitatea abdominală şi la peritonită.
În aceste două cazuri se necesită intervenţia chirurgicală, care are succes doar dacă afecţiunea este semnalizată într-un stadiu incipient.
• Ovoretenţia: oprirea oului în oviduct şi imposibilitatea eliminării lui. Se poate administra presoxin (soluţie apoasă, injectată intramuscular, 0,2-0,5 ml) sau se poate interveni manual.
Pe lângă aceste trei accidente, tulburările de reproducţie pot fi şi rezultatul altor factori:
• Tulburările genetice: apar de cele mai multe ori în crescătoriile în care se practică consangvinitatea foarte strânsă, care cauzează o scădere a rezistenţei la mediu. De aceea se recomandă împerecherea periodică a porumbeiilor cu parteneri ce nu fac parte din aceeaşi descendenţă.
• Infecunditatea unuia dintre parteneri: Pentru a se depista care dintre cei doi are probleme de reproducţie, re recomandă împerecherea fiecăruia cu alţi parteneri.
• Tulburări de ordin infecţios: apar atunci când femela este infecundă datorită îmbolnăvirii ovarului. Se recomandă tratarea bolii principale, care a cauzat apariţia ovaritei.
• Tulburări de ordin micotoxic: Apar atunci când în hrana porumbeilor scapă şi grăunţe de porumb, grâu sau ovăz mucegăite, acestea afectând activitatea spermatozoizilor. Aşadar, este recomandată alegerea cu grijă a hranei, prin eliminarea boabelor stricate.
• Tulburări de ordin toxicochimic: Sunt datorate consumării accidentale de substanţe chimice sau introducerea în hrană de substanţe toxice.
• Tulburări de natură metabolică: Apar datorită unei alimentaţii neportrivite, din care lipsesc vitaminele A,E,B2,B3,B6 sau conţin o cantitate insuficientă de săruri minerale, Ma,Fe, Se.Raportează
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.